CikkekEgyébWarcraft történelem

Kérdezz-felelek a WowLore Fordításoktól

Először is: nagyon köszönöm, hogy több mint 130-an kitöltöttétek rövidke kérdőívemet a bloggal  és a lore-ral kapcsolatban, nekem ez újfent hasznos volt. A kérdőívben ezúttal nemcsak a bloggal kapcsolatban kérdeztem, hanem nektek is lehetőséget adtam, hogy kérdezzetek tőlem, így igyekszem most ebben a posztban ennek eleget tenni. Elöljáróban annyit mondanék, hogy kaptam pár nagyon megizzasztó kérdést is! 🙂

Véleményetek a blogról

De mielőtt rátérnék a ti kérdéseitekre, egy keveset mondanék a korábbi kérdésekről. A blog kinézete a többségnek tetszik, ugyanakkor sokan írtátok, hogy átláthatóbbá tennétek. Ezzel kapcsolatban már felvettem, illetve hamarosan felveszem a kapcsolatot pár emberrel, hogy mit javasolnak, mivel az én webdesign tudomásom meglehetősen véges, és sok olyan elképzelést és hasznos ötletet, amit írtatok, magamtól már nem tudom megoldani.

A blog tartalmával kapcsolatban: a legjobban a Warcraft egy-egy történelmi eseményével foglalkozó írásokat, illetve az Azerothi Históriákat kedvelitek. A legszívesebben a régebbi kiegészítőkről olvasnátok, illetve nagyon sokan az új tartalomra, az új kiegészítőre is kíváncsiak vagytok. Ez visszaköszön abban is, hogy a legkedveltebb történelmi „korszakotok” a Wrath of the Lich King kiegészítő története lett, amelytől nem sokkal maradt el az Ősi Azeroth története (mostanában egyébként pont ez a téma kerül terítékre a Warcraft Chronicle kapcsán). Ezenkívül több személy élettörténetéről is olvasnátok, ami személyes javaslataitok alapján nem kizárólag a legfontosabb karakterekre terjed ki, hanem sokatokat érdekel (természetesen a válaszadók közül 🙂 ) a kisebb jelentőségű mellékkarakterek története is. A másik, amit kiemeltetek, azok a különböző zónák, illetve insták történetei. A zónák történetei közül sokról írtam még a wow.hu-n az Azerothi Históriákban, amelyet pdf formátumban is meg lehet szerezni, ugyanakkor igyekszem őket fokozatosan áttenni a korábbi oldalról. Az instákkal kapcsolatban Kaerlo vendégírásait szoktam kirakni, de a nagy érdeklődésre való tekintettel egy-egy instát talán én is bevállalok 🙂

A másik dolog, ami több levélben és a kérdőívben is több embernél felmerült: sajnos ennél sűrűbben nem nagyon fognak írások megjelenni tőlem. Az oldalat 99%-ban egymagam csinálom, időnként egy-egy vendégírás megjelenik, de a családom és a munkám mellett ennél a 2-3 naponta (időnként naponta) megjelenő írásoknál többet nem tudok bevállalni egymagam. Egyebekben köszönöm a biztatást, mert nagyon jólesik 🙂

Kedvencek

A nem reprezentatív felmérés adatai a következők lettek (vastaggal szedve a „győztesek”)

Kedvenc Alliance fajok

Human/Ember 39 29,5%
Night elf/Éjelf 51 38,6%
Dwarf/Törp 24 18,2%
Gnóm 7 5,3%
Draenei 47 35,6%
Worgen 40 30,3%
Pandaren 16 12,1%

Kedvenc Hordás fajok

Ork 39 29,3%
Tauren 52 39,1%
Undead/élőholt 30 22,6%
Troll 39 29,3%
Blood elf/Vérelf 60 45,1%
Goblin 5 3,8%
Pandaren 15 11,3%

Legkevésbé kedvelt fajok

Human/Ember 13 10,3%
Night elf /Éjelf 7 5,6%
Dwarf/Törp 11 8,7%
Gnóm 40 31,7%
Draenei 11 8,7%
Worgen 7 5,6%
Ork 13 10,3%
Tauren 4 3,2%
Undead/Élőholt 24 19%
Troll 4 3,2%
Blood elf/Vérelf 10 7,9%
Goblin 39 31%
Pandaren 21 16,7%

Legkedvesebb/Legutáltabb karakterek

Hát itt voltak aztán válaszok és eredmények! 🙂 Összegezve a kedvelt karakterek listája sokkal nagyobb lett, mint az utáltaké, vagy legalábbis sokkal változatosabb lett. Ami érdekes: mindkét lista 2. helyét ugyanaz a karakter foglalja el! 🙂 Emellett az utált karakterek többsége a kedvelt karakterek listáján is helyet kapott, a kivétel Putress, Milhouse Manastorm (őt ketten is jelöltétek), Sargeras, Fandral Staghelm és Lord Godfrey jelentették. Fordítva ez már nem volt igaz, mert több olyan sokak által kedvelt karakter volt, akik az utált karakterek listájára nem kerültek fel.

Na, de ennyi bevezető után lássuk a végeredményt! 🙂

A legkedveltebb karakterek: 1. Sylvanas Windrunner, 2. Thrall és Illidan Stormrage, 3. Arthas Menethil

További, többek által kedvelt karakterek (5 szavazatnál többet kaptak): Varian Wrynn, Tirion Fordring, Jaina Proudmoore, Vol’jin

A legutáltabb karakterek (itt nagyon fölényes győzelem született! :)) : 1. Garrosh Hellscream, 2. Thrall

A többiek már mind jelentősen lemaradtak, 4-4 szavazattal 3. helyen: Sylvanas Windrunner, Anduin Wrynn és Jaina Proudmoore

Kérdezz-felelek

És akkor következzenek a kérdéseitek és a kéréseitek. Érdekes volt, hogy arra a kérdésre, hogy miről olvasnátok szívesen, többen is Illidant kértétek, akiről pedig az elmúlt félévben két írás született (ez nem kritika, szívesen írok róla, ha még több írást akartok róla :)), illetve más olyan kérések is voltak, akikről éppen az elmúlt félévben írtam. (valószínűleg frissítenem kell a wowlore kisokost, illetve valami okosabb rendszert kitalálnom, hogy könnyen megtaláljátok a több mint 300 poszt közül a nektek tetszőeket, de elvileg a keresés funkció használatával sokat meg lehet találni).

Pontosan mi is folyik „Children of Goldshire” körül?
Ezt nem nagyon tudjuk, de valószínűleg a Goldshire-ben játszadozó furcsa gyerekek, akik érdekes alakzatokat, köztük pentagont is kirajzolnak a Goldshire-i tailoringos és leatherworkinges ház második emeletén, egy easter egg a játékban, és valsózínűleg egy unatkozó programozó kitalációja. Vannak, akik szerint a Scourge-dzsel lehet kapcsolatos a tevékenységük, míg a Blizzardnál páran azt hintették el, hogy a Diablo játékra utalnak a gyerekek, ezek egyike sem nyert hivatalos megerősítést. A goldshire-i gyerekek egy színfoltjai ennek a játéknak! 🙂

Mi a céluk az old godoknak Azerothon?
Az Old Godok, mint a Void Lordok megtestesülései, azzal a céllal jöttek Azeroth-ra, hogy a bolygó belsejében élő világlelket, a megszületendő titánt megfertőzzék és egy gonosz, Void Titánt hozzanak létre belőle, aki majd az egész univerzumot elpusztítja, hogy a Void uralkodhasson rajta.

Theron’gor, aka Theron Gorfiend Draenoron orkkent, Outlanden Black Templeben humankent van ábrázolva. Erre ad valami magyarázatot a lore? Az eredeti idősíkon is ork volt, csak valami megváltoztatta? Vagy csupán a készítők egy fricskája? Egyáltalán van valaki rajtam kívül aki erre felfigyelt? 😀
Teron Gorefiend az eredeti idővonal szerint Gul’dan követője volt és tagja volt a Shadow Councilnak is. Amikor Gul’dan kómába zuhant és Orgrim Doomhammer lett a Warchief, Orgrim a Shadow Council nagy részét megölette, köztük Teront is. Amikor Gul’dan felébredt, egy nagyerejű sereget ígért Orgrimnek. Ezek a nagyerejű katonák az első death knightok voltak: Gul’dan elesett stormwindi katonák holttestébe ültette át a megölt Shadow Council tagok lelkeit, és belőlük lettek az első death knightok. Így kapott Teron Gorefiend ork lelke egy emberi testet, és ezért láthattuk őt humanként Black Temple-ben. Ezzel szemben az alternatív idővonalon nem került sor a death knightok létrehozására, ezért látjuk Teron’gort orkként.

A Kataklizma végén a Sárkány Aspektusok elveszítették az erejüket, az idő uralása nélkül hogy tudta létrehozni a megőrült Nozdormu az Infinite nemzetséget?
Még most sem tudjuk, hogy Nozdormu pontosan hogyan lesz az Infinite sárkányok vezetője. A legvalószínűbb elképzelés egyébként az, hogy éppen az idő feletti uralmának elvesztése vezet majd hozzá, mivel nem köti már az idő tisztasága, ezért Kairozhoz hasonlóan azok közé a sárkányok közé tartozhat, miután megőrül és Murozond lesz belőle, akik el akarják kerülni Azeroth végzetét és meg akarja akadályozni, hogy bekövetkezzen az, amit neki végzeteként megmutattak. Bár nem uralják az időt, a bronz sárkányok még így is képesek azt variálni, lásd Kairozdormu.

Jaina most szimplán megbolondult Theramore miatt vagy Dreadlord? Hallgattam műsorotokat amiben összeesküvés elméleteket gyártottatok.Ez érdekelne a legjobban. :))
A legutóbbi BlizzCon kérdezz-felelek szekciójában választ kaptunk a kérdésre: Jaina nem dreadlord! 🙂 Valószínűleg az általa létrehozott és gyermekének tekintett város értelmetlen lebombázása és Garrosh ügyködése terelte őt arra az útra, hogy a Hordában csak a legyőzendő gonoszt látja.

A wod elején a Drenori orkok, hogy voltak képesek bármit csinálni ha a hősűnk már kb 9 szer mentete meg Azerotot és olyan erős, hogy pl.: Lich Kinget unalmában öli mountért, meg Illidant, és Deathwinget.
Hát, ez a játék része 🙂 Külön kell választani azt, hogy hetente elmész Arthast ölni, aki nyilván nem támad fel hetente, meg külön kell választani a következő ellenfél nehézségét. Azért a draenori orkok, az Iron Horde olyan hatalmas létszámban jelent meg egyszercsak a Dark Portalnál, hogy nem állomásozott ott elég ember, hogy visszatartsa őket.

Ha te lennél a Blizzard és retcoonolhatnál egyetlen dolgot mi lenne az?
Garrosh-t megölnénk Orgrimmar ostromának a végén, és nem lenne elszöktetés és nem lenne WoD, helyette valami más módon jönnének rögtön a Burning Legion démonjai megtámadni minket.

Ha már egyszer a Scourge most Bolvar parancsait követi, miért nem utasítja őket vagy önpusztításra, vagy az aktuális világ-probléma megoldására Azeroth népeivel együttműködve?
A Lich Kingnek kell egy kis idő, hogy hozzászokjon új szerepéhez és átvehesse az irányítást a Helm of Domination segítségével az összes Scourge tag felett. De most már Bolvar is képes uralni őket, és a Legionben látni fogjuk, hogy szerepet fog vállalni a Burning Legion elleni csatában.

Hogyan alakulhattak ki Azeroth őslakói? A Chronicles-ből megtudtuk a démonok, az elementálok, a titánok kialakulását a fény és void által, de a bolygó őslakói, mint a trollok, pygminek, yaongulok hogy alakulhattak ki?
A Fény és a Void energiáiból jöttek létre az élet első formái is, amelynek legprimitívebb megnyilvánulásai az elementálok voltak (ők a bolygókba becsapódott fény és void energiákból jöttek létre). Nyilván az idők folyamán ezek az elementálok is evolúciós folyamatokon mentek keresztül, és így jöhetett létre a többi elsődleges faj is 🙂

Spekuláció/ötlet: hogy érhet véget az egész történet?!
Az Azeroth belsejében rejtőző szuper Titán felébred, és elpusztítja Sargerast és a Void Lordokat is, megtisztítja az univerzumot minden gonosztól és bekövetkezik az örök béke korszaka 🙂 Mi pedig, mivel Azeroth bolygó lesz a Titán teste is, elmegyünk lakni a megtisztított Argusra 🙂

Mi is történt konkrétan a blood elfekkel miután meg tisztították nekik a Napkutat? Miért zöld még mindig a szemük (azon kívül h blizzardek tesznek az efféle részletekre)?
A blood elfek azóta, hogy a Napkút megtisztult, ismét innét nyerik az energiájukat és mágiájukat, ami ráadásul már holy mágiával is átitatott. Ennek ellenére a függőség, és főleg a mana-kiszívás nyomait továbbra is magukon viselik a zöld színű szem formájában, hasonlóan ahhoz, ahogy az orkok is zöldek továbbra is. A blood elfek fontos szerepet vállaltak a pandariai hadjáratban, a WoDban pedig Lady Liadrin is az egyik fő katonai vezető volt.

Hogyan működik a mágia? Körülveszi az egész világot, vagy ahhoz, hogy legyen, kell pl egy Napkút vagy egy Well of Eternity? Ezek közvetítik az energiát? Akkor honnan jön? Pl mint a fel energia a twisting netherből, ha jól tudom.
Az arcane energia a titánok lifebloodja, vagyis életvére is. A közvetítő forrás, mint a Napkút, vagy a Well of Eternity arra kell, hogy erősebb legyen az átlaluk használt mágia. Azerothot úgy hálózza be az arcane, hogy vannak bizonyos ley vonalak, amik végigfutnak az egész világon, és amelyek környékén sokkal erősebb az arcane jelenléte (de ez szabad szemmel nem látható). A Well of Eternity konkrétan az Azeroth mélyén szunnyadó titán vére, amely akkor áradt ki, amikor Aman’Thul kitépte Y’Shaarjot Azeroth belsejéből. Elvileg ettől függetlenül az arcane az egész fizikai univerzumban megtalálható, hiszen maguk a titánok is ezt a mágiát használták a különböző bolygók elrendezéséhez. Amint a válaszból is láthatod, itt sem annyira tiszta még a kép 🙂

Elune és az Earthmother csak az adott népek hitében léteznek vagy van valamilyen reális alapjuk?
Elune egy konkrét lény, nemcsak képzeletbeli. Hogy pontosan milyen lény, arról még most sincs határozott információnk, a legvalószínűbb elképzelés az, hogy ő egy naaru. Elune ugyanis tanította a kaldoreiket, többek között ő mondta el nekik, hogy a Titánok Kalimdornak nevezték el azt a kontinenst, amelyen élnek.
Valószínűleg az Earthmother is egy létező lény, de róla még kevesebbet tudunk, mint Elunéról. Vannak, akik szerint az Earthmother valójában Therazane lenne, mások szerint viszont valójában az Azerothban szunnyadó világ-lélek beszélhet a taurenekhez. De lehet, hogy egy olyan lény, akivel még semmilyen körülmények között nem találkoztunk.

Lor’Themar hol, mikor, miért vesztette el az egyik szemét?
LorThemar Theron a Harmadik Háború során vesztette el a szemét, miközben Arthas seregével, a Scourge-dzsel harcolt hazája megmentése érdekében. Ekkor egy ismeretlen undead támadt az arcára és sebezte meg a bal szemét. Lor’Themart Halduron Brightwing és íjászai mentették meg végül.

Naaruk-titánok kapcsolata
Túl sokat nem tudunk erről, mivel a Warcraft Chornicle-ben sincs szó róla. Az biztos, hogy a naaruk tudtak a titánok jelenlétéről, hiszen ismerik Sargerast és a Burning Legiont, így valószínűleg tudják, hogy ki volt valójában Sargeras. A naaruk az élet védelmezői az univerzumban, így lehetséges, hogy az összes olyan bolygót felügyelik, vagy igyekeznek felügyelni, amelyeken jártak a titánok. Hogy egyébként volt-e közöttük ennél szorosabb kapcsolat, arról nem tudunk.

Mi lett pontosan Medivh-vel?
Medivhet az Első Háború vége felé ölte meg Anduin Lothar és Khadgar, miután rájöttek, hogy ő hívta az orkokat Azeroth-ra. Ezután Aegwynn hosszas kísérletezéssel visszahozta fia lelkét, hogy immár valódi Guardianként vigyázhasson Azeroth-ra. Ezt Medivh meg is tette, amikor a Harmadik Háború alatt a rejtélyes profétaként figyelmeztette Eastern Kingdoms lakóit a Burning Legion eljöttére, majd segítette őket Kalimdoron, hogy legyőzzék Archimonde-ot. Ezután eltűnt és azt mondta, hogy elfoglalja helyét a múlt legendái között. Azóta nem tudjuk, hogy mi lett vele 🙂

Tauren druidák múltja, mikènt kezdtèk el a druidizmust?
A tauren druidák története két részre szakad. Először még a War of the Ancients előtt ismerkedtek meg, még a kaldoreiek előtt Cenariustól a druidizmus alapjaival. Azonban elszakadtak Cenariustól és az idők folyamán elfelejtették ezt a tudást. Legközelebb a Harmadik Háborúban találkoztak a night elfekkel és a druidizmussal. Ekkor Hamuul Runetotem volt az, aki felkereste Malfurion Stormrage-et, hogy fogadja tanítványául, majd miután ő maga is fődruida lett, ő tanította meg az arra fogékony taureneknek a druidizmust.

Ha Azertoh él és akkora hatalommal rendelkezik, hogy maga Sargeras is „fél” tőle miért nem próbál kapcsolatba lépni az őt és élőhelyüket védő lényekkel és ezzel segíteni őket? Arra gondolok itt, hogy pl a Naaruk olyan távolról tudtak kommunikálni az első papokkal, de egy ekkora erővel rendelkező létformáról még csak alig tudunk valamit.
Fogalmunk sincs róla, hogy ez a szunnyadó titán tudatánál van-e, vagy sem, így azt sem tudjuk, hogy nem-e próbál nekünk mégis valahogyan segíteni, mint ahogy a naaruk is úgy segítettek az embereknek a Holy Lighton keresztül, hogy nem feddték fel előttük kilétüket. Szerintem két eset lehetséges: vagy egyáltalán nincs tudatánál, így nem is tud segíteni, vagy tudatánál van és valójában segít nekünk, csak mi nem tudunk róla.

Legion-be várható, hogy a Night elfek kibújnak a vackukból? Gondolok arra, hogy végre akcióban lássuk Malfuriont és Tyrandét egy tényleges háborúban. Warcraft III-ba nagy szerepük volt a Night elfeknek. Draenorba körülbelül semmi, bár azt a szarvast nagyon jó hogy ideadta Malfurion „bácsi” de valami komolyabbnak örültem volna. Most, hogy a világ veszélyben van és Illidan is visszatér igazán lehetne komolyabb szerepük. Bár horda párti vagyok csak Firelands invasion óta nem láttam Night elfeket akcióban ami szomorú. Esetleg erről tudni valamit? Hogy lesz-e szerepük?
Igen, a night elfek ismét fontos szerepet fognak kapni a következő kiegészítőben. Az egyik zóna, Val’sharah a druidizmus kiakaulásának helye lesz, ahol raádásul az Emerald Nightmare is elterjed. Itt találkozni fogunk Malfurionnal és Tyrande-dal is. Emellett zóna lesz Suramar is, feltűnik Azshara királynő és Xavius a szatír is. Malfurion és Tyrande, ha akarnának sem tudnának kimaradni ebből a buliból 🙂

Ki teremtette, hogyan jöttek létre az old godok?
Az Old Godok a Void Lordok fizikai megtestesülései. A fizikai univerzum előtt ugyanis csak a Light létezett és ellenpárja a Void. A kettő összeütközéséből jött létre többek között a fizikai univerzum, de emellett létezik a Void is, ahol nincs se tér, se idő és itt „léteznek” a Void Lordok, akiknek az a célja, hogy elpusztítsák a teljes fizikai univerzumot és a Void borítson el mindent. A fizikai univerzumban Old Godokként testesülnek meg és próbálnak találni egy világ-lelkes bolygót, amelyet megfertőzhetnek céljaik elérése érdekében. Bővebben itt olvashatsz róla.

Miért nem rabolja el a légió demon huntereket és a warlockokat, ha már Illidant elrabolták ? (ha Illidan tudja, hogy hogy kell legyőzni a Légiót, gondolom a tanítványoknak elmondta, a warlockok meg gondolom onnan tudják, hogy a démonokkal dolgoznak )
A Burning Legion nem tud a demon hunterek létezéséről, mivel ezt sikerült Illidannak eltitkolnia előlük. Ugyanakkor a demon hunterek sem tudják Illidan pontos tervét, mivel Illidan nem az a fajta, aki bárkiben is megbízna és elárulná pontos céljait és elképzeléseit. A warlockok nem jelentenek akkora veszélyt a Burning Legionnek, hogy ezért külön kellene velük foglalkoznia, másrészt a warlockok által használt démonok meglehetősen alacsony rendű démonok, akiknek fogalmuk sincs a Burning Legion pontos céljairól és működéséről.

Hogy hogy csak portálon keresztül jöhet Sargeras Azerothra amikor Titánkent szabadon kószált az űrben?
Ez az a kérdés, amelyről fogalmam sincs. Tipikusan olyan, amit feltennék a Blizzardnak BlizzConon csak azért, hogy hallhassam, milyen válasszal bújnak ki az alól, hogy hát nem gondoltuk húsz évvel ezelőtt, hogy ilyen irányban halad majd a történet, és ilyen ellentmondások lesznek 🙂

Vajon mi történt volna, ha Arthasból nem lesz Lich King?
Ha az elejétől kezdve nem paktál le a Lich Kinggel, akkor ma valószínűleg Arthas vagy hősi halált halt volna, vagy még mindig Lordaeron királya lenne, aki sikeresen megvédte népét a Scourge-től. Ha mégse vette volna fel a Helm of Dominationt Icecrown Citadelben, helyette mondjuk megölte volna a Frostmourne-nal, akkor talán meghalt volna az általa okozott robbanásban 🙂 (de az is lehet, hogy beleesett volna egy folyóba és megfulladt volna) Viccet félretéve: nem tudom a választ, nem dolgozok egyelőre a Blizzard lore-részlegén, hogy ilyen belső infókat ismerhessek 🙂

Miért van az, hogy Sylvanas és a Forsakenek szánják egymást és önmagukat hogy élőholttá váltak (és bosszút is esküsznek Arthas ellen aki miatt ilyenek lettek) de közben a saját vegyi fegyverükkel elég kegyetlen módon osztják a halált Lordaeronban, majd megpróbálnak ártatlan embereket feléleszteni, hogy ugyanúgy az ő sorsukra jussanak és hogy őket szolgálják?
Sylvanas és a Forsakenek nemcsak Arthasra haragszanak azért, ami a sorsuk lett, hanem Lordaeron megmaradt lakosságára, egykori testvéreikre, családtagjaikra is, akik nem fogadták el őket élőholtként, hanem elfordultak tőlük. Emellett hiányzik belőlük a szánalom érzése, és igyekeznek elfelejteni azt, akik voltak, csak az érdekli, hogy mostani államuk megmaradjon. A Forsaken, Elhagyott jelző ugyanis azt is jelenti, hogy az élők is kivetették őket maguk közül. Ahogy Putress mondta a Wrathgate-nél, az új fertőzéssel mindenkin bosszút akarnak állni.

Milyen szerepe lesz Genn Greymane-nek a Legionben?
Úgy tűnik egyelőre, hogy Varian halálával Genn aktiválja magát, és seregével együtt beleveti magát a harcokba. Ennek során azonban elsődlegesen úgy tűnik, hogy nem a Legionnel, hanem Sylvanas-szal és seregével, köztük főleg Nathanos Marris-szal fog csatába bonyolódni. Úgyhogy Gilneas királyát is a Cata után először láthatjuk akcióban!

A Doomhammer fegyverre hogyan került rá a Frostwolf címer? A filmben oké, hogy Orgrim a Frostwolf klán tagja, de igazából a Blackrock klánba tartozik és csak később lesz a „Frostwolfos” Thrallé. Ez nem világos, erről szeretnék többet megtudni.
A Doomhammer fegyverre azután került rá a Frostwolf címer, hogy Thrall megörökölte azt Orgrimtől. A korábbi ábrázolásokon nincs rajta a címer. Azért is rakták rá, hogy ezzel jelképezzék, hogy egy réges-régi draenei prófécia szerint a Doomhammert az utolsó Doomhammer halálával egy másik klán tagja fogja megszerezni, aki igazságot szolgáltat majd az orkok számára.

Mannoroth vére miért alakította mássá Kilrog-ot mint a Warcraft-ban Grom-ot?
Valószínűleg Mannoroth alvadt vérét még feltuningolta Gul’dan, és emiatt lett más a kinézet 🙂 (passz, jobb választ nem találtam rá)

A WoD ending Cinematic-ban Yrel azt mondja hogyha bármiben segítség kéne hívjuk őket, de ha a Draenei-eket át lehet hozni egy sima portálon akkor a Legion miért nem hoz démonokat hasonló módon?
A Legion nem portálokon, úgynevezett gatewayeken keresztül hozza a démonokat? Szerintem ezek hasonló portálok, de előfordulhat, hogy én értem félre a kérdést 🙂

Volt olyan pillanat, mikor a Burning Legion vs Old gods volt?
Bár ekkor még Sargeras Titán volt, de a Pantheon Bajnoka találkozott egy bolygóval, amin Old Godok voltak. Ekkor jött rá, hogy az Old Godok terve egy születendő titán megfertőzése, ráadásul azt is észrevette, hogy ezt a bolygót már megfertőzték és van benne egy titán. Ezért Sargeras egyetlen kardcsapással kettészelte és megölte a bolygót. Mivel a Pantheon nem értett egyet vele, Sargeras otthagyta őket és megalakította a Burning Legiont. Céljuk, hogy még az Old Godok előtt elpusztítsák a bolygókat, hogy nekik esélyük se legyen ezt megtenni. Hogy más bolygókon összecsaptak-e az Old Godokkal, erről nem tudunk, de elképzelhető.

Ami most a legjobban izgat hogy Sylvanas hogy is lesz Warchief, mivel tudtommal nem sokan kedvelik a hordán belül.
A Blizzard nagyon okosan egyelőre nem mutatta meg nekünk azt a cinematicot, amelyből kiderül, hogy mi történik azután, hogy Vol’jin sérülten megérkezik a Broken Shore-ból Orgrimmarba. Én is kíváncsian várom erre a kérdésre a választ 🙂

Miért lett Duskwood egy sötét nyomasztó hely és a worgenek, élőholtak hogyan és mikor jelentek meg benne?
Duskwood Velinde Starsongnak köszönheti mostani nyomasztó kinézetét, mivel a hölgy a Scythe of Elunéval átutazóban megjelent itt és rejtélyes módon eltűnt. A Scythe egyik tulajdonsága volt, hogy worgeneket lehet megidézni vele, és amikor egy csoport Defias kezébe került, akkor pontosan ez történt. Így jelentek meg a worgenek ezen a területen. Majd a Karazhanból érkező Dark Riderek jelentek meg a területen, megöltek jópár embert (valószínű belőlük lettek undeadek), és megszerezték a Scythe of Elune-t. Emellett Deadwind Pass és Karazhan közelsége hatott a területre úgy, hogy ilyen nyomasztó területté változott.

Az orkok és a Scourge miért nem jutott el Hinterlandre a 2. és 3. háborúkban?
A Második Háborúban annyi szerepet játszott Hinterlands, hogy az itt élő forest trollok csatlakoztak a Hordához, míg az itt élő Wildhammer törpök pedig az Alliance-hoz. A Harmadik Háborút azért úszták meg, mert teljesen visszavonultak mind a törpök, mind a trollok, és mivel a Scourge-nek, valamint Arthasnak semmilyen célja nem volt ezzel a területtel, valamint Quel’Thalas felé sem kellett erre átkelniük, így nem jöttek erre.

Idősíkban a kiegészítők hogy jönnek? Hány év telt el pl Lich king halála és a Cata között?
A hivatalos idővonal szerint a Wrath of the Lich King a Dark Portal megnyitása utáni 27. évben játszódott, míg a Cataclysm a 28.-ban, így 1 év, vagy még annyi sem telt el közöttük. Pandariát a 30. évben fedezték fel, most pedig elvileg a 31. évben járunk.

Annak a kürtnek, amivel Malfurion legyőzte Archimonde-t a Nodrassilnál volt valami neve vagy háttértörténete?
Cenarius kürtjének hívják, és a night elfek úgy tartják, hogy az összes night elf szellemet elő lehet hívni vele. Ezzel a kürttel ébresztette fel Tyrande Malfuriont álmából, majd Malfurion is ezzel ébresztette fel a többi alvó druidát. Aztán pedig a Hyjal hegy tetején ennek segítségével hívta Malfurion a természet erejét hívta Archimonde ellen. Később Goldrinn szellemét és az ő druidáit hívták ezzel segítségnek a Firelandsen Avralon ellen.

Badlands mindig is sivár volt vagy valami erő tette ilyenné?
Nincsenek feljegyzések arról, hogy Badlands ne lett volna ilyen sivár vidék. Elég valószínű, hogy mindig is az volt, és ezért építették ide az eredeti Uldamant, ahova Ironaya elzárta a troggokat.

Akiknek nem válaszoltam volna a kérdésére, az azért történt, mert hosszabb kifejtést, egy egész cikket igényelt volna. Ha maradtak ki kérdések, vagy maradtak bennetek kérdések, ne habozzatok, tegyétek fel vagy itt kommentben, vagy a kérdőívnek csak a kötelező kérdéseit, valamint ezt a kérdést töltsétek ki! 🙂

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

52 thoughts on “Kérdezz-felelek a WowLore Fordításoktól

  • Ha jól néztem, akkor a warlock és a demon hunter artifact fegyverek fejlesztéséhez lehet majd azt a questet megoldani, amihez kelleni fog ez a könyv. A demon hunterek kiképzéséről elvileg fogok még írni, bár egyelőre Warcraft film lázban égünk 🙂

   Reply
   • köszönöm az információt , egy kérdésem lenne csak melyik az class-faj kombináció ami lore alapján nem stimmel ?

    Reply
    • A Blizzard minden faj-class kombóra kitalált valami magyarázatot 😀 A legnehezebben elhihető talán a worgen death knight.

     Reply
 • Sípos László György

  Szia!

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e rá lore, hogy hogyan kerültek az alternatív draenor – ra a frakció független goblinok, mint a steemwheedl preservation, vagy mi a nevük, hiszen a draenor portálok csak a garrison-ban nyíltak, így nem volt rá mód, hogy átjöjjenek.

  A másik kérdésem pedig az lenne, hogy van-e hír Hakkar-ról, mert az új zul gurub-ban szétverjük a láncait, aztán Jindo-t is felemészti, majd megfenyeget és eltűnik.

  Reply
  • Nem hiszem, hogy akadály lenne, hogy hivatalosan csak a garrisonunkban volt portál 🙂 Szerintem ahogy azokat a portálokat meg tudták nyitni, úgy más is tudott portált nyitni a két világ között, ők pedig észrevették a régészeti cuccokban nyíló pénzkereseti lehetőséget, így megoldották, hogy átjöjjenek.

   Hakkar, aki egy Wild God Azerothon, teljes egészében nem tud meghalni, a szelleme létezik a természetben, a természeti síkban. Ezért bármikor újra lehetnek olyanok, akik úgy gondolják, frankó ötlet őt megidézni 🙂

   Reply
   • A szellemi sík az egyben az emerald dream? Vagy az a sík amikor mi kolbászolunk vissza a hullánkért?

    Reply
    • Hát ezt biztosra nem tudnám megmondani. Amikor mi halottak vagyunk, akkor mi a Shadowlandsben kóbászolunk, de mintha a könyvekben meg arra utalnának, hogy a Wild Godok szellemei nem itt, hanem az Emerald Dreamben lennének (de ez egyáltalán nem 100%)

     Reply
 • KINGovHELL

  És, ha valaki a, te személyes élettörténetedre kìváncsi? 😀

  Reply
  • Nem hiszem, hogy ez összefüggésben lenne a játék történetével (egyelőre még nem én írom a sztorit) 😀
   De egyébként mire lennél kíváncsi?

   Reply
   • Nagyon köszönöm am a kérdésemre a választ. Lenne még 1-2. A Naruuk nem akarnak beavatkozni esetleg? A Burning Legiont nem lenne jó összeugrasztani az Old Godokkal vhogy? Nem hiszem h jó a 2 frontos háború. 3 ha belevesszük az emerald dreamről érkező fenyegetettséget. 4 ha még hozzáadjuk az infinite dragonflightot. 5 ha még belevesszük a Horda vs Szövetség. Nem sok ez? Tudom erős kérdés, de a saját véleményedre vagyok kíváncsi 🙂

    Reply
    • A naaruk a kezdetek óta nagyon erősen készülődnek a Burning Legion ellen 🙂 És egy párszor már be is avatkoztak, hiszen ők tanították meg az embereknek a Holy Lightot és lettek paladinok, ők segítettek Velenéknek elmenekülni az Argusról. Csak ezt ők a háttérben teszik, de elég komolyan munkálkodnak a Fény seregének létrehozásán. És ebben Illidannak is szerepet szánnak 🙂
     A Burning Legion eleve az Old Godok ellen jött létre, a céljuk az, hogy a világokat még az Old Godok előtt elpusztítsák 🙂 Csak a Pantheonnak nem tetszettek Sargeras módszerei.

     Reply
 • Illetve lesz e még a közeljövőben Lore-cast? Időhiány?

  Reply
  • Lore-cast lehet, hogy hamarosan újra lesz, de mivel ez egy több szereplős podcast, ezért elég komoly szervezést igényel, és jelenleg mindannyian időhiánnyal küszködünk 🙂

   Reply
 • Ha még utólag ki lehet egészíteni akkor a kedvenc Karaktereimhez hozzáadnám Rhonint. Mert az első Warcraft könyv amit olvastam az az ősök háborúja trilógia volt. És nagyon megkedveltem. Nagyon sajnáltam amikor a haláláról értesültem. Lemaradtam e téren picit, de Krazus is meghallt?

  Reply
  • Igen, Krasus, vagyis Korialstrasz meghalt, méghozzá a Cataclysm kiegészítő alatt.
   Halála a Thrall – Twilight of the Aspects című könyvben van leírva, amikor feláldozta magát, hogy a Deathwing által megrontott tojásokból ne kelhessenek ki a fiókák.

   Reply
 • Szóval a Titánok mind meghalltak? Lehet azt tudni h van e más bolygó amit még nem taposott el a Burning Legion? Nyilván nem 1-2bolygóból áll az univerzum. A Naruu űrhajókat tök laza lenne felhasználni űrutazásra ( TK ). Hiszen azok űrhajók nem?

  Reply
  • A Titánok tudomásunk szerint mind meghaltak. Bolygók pedig természetesen még lehetnek szétszórva a világban.

   Reply
 • Engem egy dolog érdekelne nagyon. Vajon mire kellhet Khadgar-nak Mannoroth koponyája? Ugye mikor megöljük mondja.

  Reply
  • Mármint mikor Mannoroth-ot öljük még, félreérthetően fogalmaztam.

   Reply
   • Arra tudok gondolni amiért Ilidannek Guldan koponyája kellett. Kiolvasni belőle minden tudást. Összeesküvés elmélet: Khadgar tudott Ilidanről és információval illetve még több hatalommal akarja felruházni. Titokban Khadgar segíti a Demon Huntereket és az egyik segitségével infót nyer ki a koponyából. Vagy megvannak a saját eszközei h kinyerje az infót.

    Reply
   • Mármint Gul’dan akar az lenni, nem? 🙂 Mannorothot nem mi öljük meg, hanem Grom Hellscream 🙂

    Reply
 • Elszomorít, hogy ennyien nem kedvelik a gnome fajt. Persze ez egyéni vélemény, de nekem a kedvenc fajom, és mindig megijeszt az fajta „rasszizmus” ami WoW-on belül megy a gnome-kal kapcsolatban. Mert nem hiszem, hogy a történetük miatt van ekkora utálat irántuk. Viszont az elszomorít, hogy a Blizzard se foglalkozik annyira velük, pedig szerintem lehetne. Még egy trailerben se szerepeltek, meg seholse. Kivéve most persze mikor harcoltunk Broken isles-en és a királyunk ott volt. (Gnome vezetőre gondolok, most nem Varianra) 😀

  Egyébként most átolvastam megint ezt az írásodat és nagyon szépen összegezted. Köszönjük! *-*

  Reply
 • kakamilaan22

  Szia! Nekem az a kérdésem lenne, hogy le tudnád írni összefoglalva, hogy melyik kaszt és nép kombinációnak mi a története? Az érdekelne, van 1-2 ami hiányos 🙂

  Reply
  • Szia! Az azért nagyon sok lenne az összes faj-kaszt kombót leírni (kb. 110 van belőle 🙂 ) De meglátom még, azért a kasztok kapcsán elég soknál írtam történetet 🙂

   Reply
   • kakamilaan22

    Ez igaz sok meg is van 🙂 de azért van ami nem egyértelmű annyira.

    Reply
 • kakamilaan22

  Szia! Nekem az a kérdésem lenne, hogy le tudnád írni összefoglalva, hogy melyik kaszt és nép kombinációnak mi a története? Az érdekelne, van 1-2 ami hiányos 🙂

  Reply
  • Szia! Az azért nagyon sok lenne az összes faj-kaszt kombót leírni (kb. 110 van belőle 🙂 ) De meglátom még, azért a kasztok kapcsán elég soknál írtam történetet 🙂

   Reply
   • kakamilaan22

    Ez igaz sok meg is van 🙂 de azért van ami nem egyértelmű annyira.

    Reply
 • És, ha valaki a, te személyes élettörténetedre kìváncsi? 😀

  Reply
  • Nem hiszem, hogy ez összefüggésben lenne a játék történetével (egyelőre még nem én írom a sztorit) 😀
   De egyébként mire lennél kíváncsi?

   Reply
   • Nagyon köszönöm am a kérdésemre a választ. Lenne még 1-2. A Naruuk nem akarnak beavatkozni esetleg? A Burning Legiont nem lenne jó összeugrasztani az Old Godokkal vhogy? Nem hiszem h jó a 2 frontos háború. 3 ha belevesszük az emerald dreamről érkező fenyegetettséget. 4 ha még hozzáadjuk az infinite dragonflightot. 5 ha még belevesszük a Horda vs Szövetség. Nem sok ez? Tudom erős kérdés, de a saját véleményedre vagyok kíváncsi 🙂

    Reply
    • A naaruk a kezdetek óta nagyon erősen készülődnek a Burning Legion ellen 🙂 És egy párszor már be is avatkoztak, hiszen ők tanították meg az embereknek a Holy Lightot és lettek paladinok, ők segítettek Velenéknek elmenekülni az Argusról. Csak ezt ők a háttérben teszik, de elég komolyan munkálkodnak a Fény seregének létrehozásán. És ebben Illidannak is szerepet szánnak 🙂
     A Burning Legion eleve az Old Godok ellen jött létre, a céljuk az, hogy a világokat még az Old Godok előtt elpusztítsák 🙂 Csak a Pantheonnak nem tetszettek Sargeras módszerei.

     Reply
 • Sípos László Gy

  Szia!

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e rá lore, hogy hogyan kerültek az alternatív draenor – ra a frakció független goblinok, mint a steemwheedl preservation, vagy mi a nevük, hiszen a draenor portálok csak a garrison-ban nyíltak, így nem volt rá mód, hogy átjöjjenek.

  A másik kérdésem pedig az lenne, hogy van-e hír Hakkar-ról, mert az új zul gurub-ban szétverjük a láncait, aztán Jindo-t is felemészti, majd megfenyeget és eltűnik.

  Reply
  • Nem hiszem, hogy akadály lenne, hogy hivatalosan csak a garrisonunkban volt portál 🙂 Szerintem ahogy azokat a portálokat meg tudták nyitni, úgy más is tudott portált nyitni a két világ között, ők pedig észrevették a régészeti cuccokban nyíló pénzkereseti lehetőséget, így megoldották, hogy átjöjjenek.

   Hakkar, aki egy Wild God Azerothon, teljes egészében nem tud meghalni, a szelleme létezik a természetben, a természeti síkban. Ezért bármikor újra lehetnek olyanok, akik úgy gondolják, frankó ötlet őt megidézni 🙂

   Reply
   • A szellemi sík az egyben az emerald dream? Vagy az a sík amikor mi kolbászolunk vissza a hullánkért?

    Reply
    • Hát ezt biztosra nem tudnám megmondani. Amikor mi halottak vagyunk, akkor mi a Shadowlandsben kóbászolunk, de mintha a könyvekben meg arra utalnának, hogy a Wild Godok szellemei nem itt, hanem az Emerald Dreamben lennének (de ez egyáltalán nem 100%)

     Reply
 • Illetve lesz e még a közeljövőben Lore-cast? Időhiány?

  Reply
  • Lore-cast lehet, hogy hamarosan újra lesz, de mivel ez egy több szereplős podcast, ezért elég komoly szervezést igényel, és jelenleg mindannyian időhiánnyal küszködünk 🙂

   Reply
 • Engem egy dolog érdekelne nagyon. Vajon mire kellhet Khadgar-nak Mannoroth koponyája? Ugye mikor megöljük mondja.

  Reply
  • Mármint mikor Mannoroth-ot öljük még, félreérthetően fogalmaztam.

   Reply
   • Mármint Gul’dan akar az lenni, nem? 🙂 Mannorothot nem mi öljük meg, hanem Grom Hellscream 🙂

    Reply
   • Arra tudok gondolni amiért Ilidannek Guldan koponyája kellett. Kiolvasni belőle minden tudást. Összeesküvés elmélet: Khadgar tudott Ilidanről és információval illetve még több hatalommal akarja felruházni. Titokban Khadgar segíti a Demon Huntereket és az egyik segitségével infót nyer ki a koponyából. Vagy megvannak a saját eszközei h kinyerje az infót.

    Reply
 • Ha még utólag ki lehet egészíteni akkor a kedvenc Karaktereimhez hozzáadnám Rhonint. Mert az első Warcraft könyv amit olvastam az az ősök háborúja trilógia volt. És nagyon megkedveltem. Nagyon sajnáltam amikor a haláláról értesültem. Lemaradtam e téren picit, de Krazus is meghallt?

  Reply
  • Igen, Krasus, vagyis Korialstrasz meghalt, méghozzá a Cataclysm kiegészítő alatt.
   Halála a Thrall – Twilight of the Aspects című könyvben van leírva, amikor feláldozta magát, hogy a Deathwing által megrontott tojásokból ne kelhessenek ki a fiókák.

   Reply
 • Szóval a Titánok mind meghalltak? Lehet azt tudni h van e más bolygó amit még nem taposott el a Burning Legion? Nyilván nem 1-2bolygóból áll az univerzum. A Naruu űrhajókat tök laza lenne felhasználni űrutazásra ( TK ). Hiszen azok űrhajók nem?

  Reply
  • A Titánok tudomásunk szerint mind meghaltak. Bolygók pedig természetesen még lehetnek szétszórva a világban.

   Reply
 • Elszomorít, hogy ennyien nem kedvelik a gnome fajt. Persze ez egyéni vélemény, de nekem a kedvenc fajom, és mindig megijeszt az fajta „rasszizmus” ami WoW-on belül megy a gnome-kal kapcsolatban. Mert nem hiszem, hogy a történetük miatt van ekkora utálat irántuk. Viszont az elszomorít, hogy a Blizzard se foglalkozik annyira velük, pedig szerintem lehetne. Még egy trailerben se szerepeltek, meg seholse. Kivéve most persze mikor harcoltunk Broken isles-en és a királyunk ott volt. (Gnome vezetőre gondolok, most nem Varianra) 😀

  Egyébként most átolvastam megint ezt az írásodat és nagyon szépen összegezted. Köszönjük! *-*

  Reply
  • Ha jól néztem, akkor a warlock és a demon hunter artifact fegyverek fejlesztéséhez lehet majd azt a questet megoldani, amihez kelleni fog ez a könyv. A demon hunterek kiképzéséről elvileg fogok még írni, bár egyelőre Warcraft film lázban égünk 🙂

   Reply
   • köszönöm az információt , egy kérdésem lenne csak melyik az class-faj kombináció ami lore alapján nem stimmel ?

    Reply
    • A Blizzard minden faj-class kombóra kitalált valami magyarázatot 😀 A legnehezebben elhihető talán a worgen death knight.

     Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .