CikkekCikkfordításNépek történelme

Az Etherealok mint játszható faj?

Először a Burning Crusade kiegészítő során találkoztunk ezekkel a különös lényekkel. Tudjuk, hogy kiterjedt történelmük van, pontos és teljes tartalmát azonban nem ismerjük, csupán részleteket. Most, hogy a Legion kiegészítő során újból felbukkantak, lehetséges, hogy egy jövőbeli kiegészítőben játszható faj lesznek? (A kérdést csupán a történet és nem a játékmechanika szempontjából vizsgáljuk – a szerk.)

Az Etherealok származása

Az Etherealok eredetileg egy K’aresh nevű bolygóról származtak. K’areshnek virágzó ökológiai rendszere volt néhány értelmes fajjal, akik közül az egyik az Ethereal volt. Ők egy fejlett népcsoport voltak, intelligensek és magasan képzett technológiával rendelkeztek. Ugyanakkor nem voltak annyira fejlettek, hogy felkeltették volna a Burning Legion figyelmét… azonban a Void figyelmét mindenképpen felkeltették.

Senki se tudja pontosan, hogyan érkezett Dimensius the All-Devouring (Mindent-felemésztő) K’aresh-re. De amikor ott volt, számtalan átjárót nyitott a Voidra, hogy az egész világot megfürdesse a sötétségben. És semmilyen technológia nem tudta megakadályozni azt, ami ezután következett – habár a városok körül mágikus pajzsokat emeltek, ezek is csak részsikereket értek el. A Void sötét energiáját blokkolták, azonban az azzal járó arcane energia akadálytalanul áradt a városokba.

Ez elég is volt ahhoz, hogy széttépje ezen intelligens lények fizikai testét, épphogy csak annyi energiát hagyva meg számukra, hogy test nélkül is képesek legyenek létezni. Eredetileg nem Etherealoknak hívták őket, de a történtek fényében érthető, hogy miért vették fel ezt az új nevet. Megbűvölt textilruhákba burkolták magukat, ami elég biztos szerkezetet adott nekik ahhoz, hogy képesek legyenek életben maradni.

Ami K’aresh-t illeti – végül Dimensiusnak sikerült annyi Void teremtményt a bolygóra idéznie, hogy az Etherealok a Twisting Netherbe menekültek, magára hagyva otthonukat. Sorsa ismeretlen, feltehetőleg a Void teljesen elnyelte magába.

Csoportokra szakadás

Az otthonukat elhagyó, a Void támadását túlélő Etherealok különböző csoportokra szakadtak szét. A Consortium a kereskedelemre koncentrált, és ha kellett, a csempészettől és a tolvajlástól sem riadt vissza. Végülis, mivel semmilyen otthonuk nem volt, szükségük volt valamilyen pénzügyi eszközre a túlélés érdekében. A Consortium szorosan együtt működött a másik frakcióval, a Protectorate-tel – akik arra összpontosították erejüket, hogy egy másik Ethereal frakciót levadásszanak.

Az Ethereum valaha az uralkodó osztály volt, hasonlóan a Highborne-okhoz az ősi Kal’dorei társadalomban. Miután kénytelenek voltak evakuálni K’aresh-t, csak a bosszúra koncentráltak. Ez a bosszúvágy azonban végül elemésztette az Ethereumot, akik egyre sötétebb és sötétebb eszközökkel akarták céljukat elérni. A megszállottságuk kifordította őket, és ahhoz a dologhoz nyúltak, ami eredetileg kiűzte őket: a Voidhoz. Nemcsak el akarták pusztítani Dimensiust, hanem maguk is Voiddá akartak válni.

És ennek érdekében semmilyen eszköztől sem riadnak vissza. A Legionben hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ehhez Azerothon is ügyködnek. A Mage és Priest játékosok felfedezték, hogy az Ethereum megmagyarázhatatlan módon alkut kötött Malygos-szal, feltehetően akkor, amikor a kék sárkány megőrült. Nem teljesen tiszta, hogy mit ígértek neki, de cserébe hozzáférést adott nekik azokhoz az eszközökhöz, amelyekkel közvetlenül ki lehet szívni a Voidot, és olyan fegyvereket, amelyekkel felhasználható a kinyert energia.

Aztán Arguson ott van a Shadowguard, amely úgy tűnik, hogy ugyanazt akarja elérni, mint az Ethereum. Ők magukhoz fogadták a Voidot, és igyekeznek Mac’Areen megidézni azt.

Miért az Etherealok?

Az Etherealok nem igazán kaptak eddig olyan mély háttértörténetet, mint például a Shal’doreiek. Ennek ellenére, lenyűgöző lények. Mióta csak először felbukkantak a Burning Crusade-ben, a játékosok azóta akarnak minél többet megtudni róluk. Újbóli felbukkanásuk a Legionben arra utalhat, hogy fontosak lehetnek, és ennek csak a felszínét kapirgálják meg a Mac’Aree questek.

A Void jelenléte Azerothon nemcsak holmi ijesztő mendemonda, hanem egy egyre inkább nyilvánvalóvá váló fenyegetés. A Legion első felében megküzdöttünk a Nightmare-rel, és teljesen nyilvánvaló, hogy nem győztük le. Csak sarokba szorítottuk. A Void attól még ott van. Azeroth világ-lelke álmodik róla.

K’aresh mostanra csak egy fájdalmas, a távolba vesző emlék. Úgy tűnik, az Etherealoknak nincs anyabolygójuk, ahova visszatérhetnének. Meglehetősen elégedettnek tűnnek, hogy bármilyen fajjal kereskedhetnek, akikkel összetalálkoznak, és van legalább egy frakciójuk, amelynek elég komoly befektetése van Azerothon. Jók vagyunk az Etherealok számára – mind üzletileg, mind atekintetben, hogy elbánunk a felbukkanó fenyegetésekkel és veszélyekkel. És mivel van olyan frakciója az Etherealoknak, akik elkötelezettek a Voiddal szemben, akkor kiváló szövetségeseink lehetnének.

Indoklás

Ezekről a lényekről még sok mindent el lehetne mesélni, és a Blizzard nyilván nem ok nélkül vette őket elő megint. A transmogrificationtől eltekintve az Etherealok a Wrath óta hiányoztak a WoWból. Itt-ott felbukkantak, de soha nem voltak a főtörténet része. Visszatérésük éppen ezért valami fontos dolgot jelenthet a jövőre vonatkozóan – esetleg azt, hogy játszhatóak lesznek.

Emellett vegyük figyelembe azt, hogy eredetileg csak férfi tagjai voltak az Etherealoknak az ogrékhez hasonlóan. Az első dolog a karakter-választásnál, hogy kiválasztod a karaktered nemét. Éppen ezért az egynemű fajok nem opciók és nem játszhatók. Az Etherealoknak nem volt női modeljuk, ezért elég csekély volt a valószínűsége annak, hogy játszhatók legyenek. Azonban a Shadowguardok között már vannak női hanggal rendelkezők. Lehet, hogy a modellek még nem teljesen elkülönültek, de nyilvánvaló, hogy most már kétneműek a korábbiakkal ellentétben.

Nyilvánvaló, hogy a Shadowguardok semmi jót nem jelentenek. Nemcsak Mac’Aree-ra koncentrálnak; egész Argust sötétségbe szeretnék borítani. Azt hittük, hogy mi vagyunk az egyetlen fenyegetés a Burning Legion számára, de a Shadowguardok egy újabb fenyegetést jelentenek. És nem mindegyikük gonosz – sőt, van valaki, aki éppen az ellenkezőjének tűnik… habár a motivációja még nem kristálytiszta a számunkra.

Locus-Walker

Nem Locus-Walker az igazi neve, de most így hívják – és nem túl boldog attól, amit népe művel. De ahelyett, hogy elfordult volna a Voidtól, Locus-Walker látszólag sikeresen képes azt magához venni úgy, hogy közben még az elméje is tiszta maradt. Megpróbálta megtanítani ugyanerre Alleria Windrunnert is, ő azonban még azelőtt visszatért az Army of the Lighthoz, hogy a tanítása befejeződött volna.

Ugyanakkor Locus-Walker ismételten felbukkant Arguson és nagyon érdekli az, hogy mit művel a Shadowguard. A nyomozása során ismét találkozik Alleriával és segít neki befejezni a megkezdett képsét. Ezután Alleria visszatért a Vindicaarba… és Locus-Walker pedig ismeretlen helyre távozott.

Vajon Locus-Walker az egyetlen Ethereal, aki sikeresen képes uralni a Voidot? Vagy vannak mások is, akik ugyanezt megtették? Ha ő nem a Void szolgája, akkor mit akar elérni? Vajon egy szövetséges, aki a háttérben Azeroth elkerülhetetlennek tűnnő csatájára vár a Voiddal szemben? Vagy ő egy előjele, egy hírnöke egy új játszható fajnak?

A jövőt illetően

Habár az Etherealok nem kapcsolódnak még olyan szorosan Azeroth-hoz, már nagyon régóta a Warcraft lore részét képezik. Történetük nagy része még magyarázatra szorul – de az már világos, hogy nem csupán egy kiegészítőre korlátozódik a jelenlétük. Néhány kulcsponton keresztezi egymást a történetük Azerothéval. Az, hogy éppen a Legion végén bukkantak fel szép csendben a semmiből, lehet, hogy nemcsak a véletlen műve.

Bár a Legion főleg a Sargeras és serege elleni harcra koncentrált, azonban egy másik úton is elindultunk a kiegészítő során. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a Burning Legion legyőzése után is maradnak még ellenségek. Hogy nemcsak a Legion jelent veszélyt Azeroth-ra. És ahogy egyre jobban felbukkan a látóhatáron a Void árnya, talán nem is olyan elvetemült ötlet egy olyan új szövetséges, akinek első kézből vannak tapasztalatai a Voiddal kapcsolatban. A válaszokra lehet, hogy csak a Blizzconig kell várni.

Forrás: Anne Stickney – Know your lore: The Ethereals, a playable race? /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .