CikkekCikkfordításTájak és városokWarcraft történelem

Kul Tiras

Valaha hét királysága volt az embereknek Eastern Kingdomsban. Mind a büszke Arathi néptől és Strom első birodalmától származtak, de különböző utakat jártak be. Strom népe bezárkózott és Stromgarde királysággá vált, egy fallal körülvett erőddé, amely az első nemzet emlékét hordozta. A régiót a hatalmas Lordaeron kezdte uralni, amelyet Tirisfal Glades-ben, Tyr elveszett sírjának árnyékában emeltek.

Daralan mágusai egyedi célt tűztek ki maguknak, az arcane tanulmányozásának szentelték magukat. Alterac népe azon a helyen építette ki otthonát a hegyek között, ahol az emberek egykor a trollokkal harcoltak. Strom eredeti uralkodói vérvonalának számos leszármazottja délre utazott, és a határ közelében megalapították Stormwindet. Eközben Gilneas büszke és független királysággá nőtt.

De volt egy, amelynek soha nem volt se királya, se királynője. Az egyik nép fogta a hajóit és egy, a többitől teljesen eltérő helyen lelt otthonra. Egy szigeten, amely függetlenséget biztosított számukra. Hiányzott belőlük Gilneas makacssága, Stormwind elutasítása, Dalaran misztikuma vagy Lordaeron ambíciója. Az egyik nemzet számára a tenger vált a túlélés eszközévé és a jövőbe vezető úttá.

Ez a nemzet volt Kul Tiras, és senki nem tudja, hogy mi lett belőle. Ahogy a hajók, amelyek egykor az ő nevében járták a tengert, most ez a sziget is ismeretlen vizeken úszik, ha egyáltalán még a felszínen van.

Az emberiség széttöredezése

Thoradin egyesítette népét. Megküzdött és legyőzte az Amani Trollokat Silvermoon high elfjeivel szövetségben. Ennek során egy birodalmat alapított, amely az Eastern Kingdoms északi felén terjeszkedett szét. De Thoradin birodalma nem maradt fenn sokáig – közvetlen örökösei és leszármazottai elvesztették az uralmat.

Az idők során az olyan provinciák, mint Lordaeron, Gilneas, Alterac és Dalaran, függetlenné és szuverénné nyilvánították magukat. Végül még az ősi Stromot is mások uralták. Néhányan úgy döntöttek, hogy inkább távoznak, mintsem polgárháborút szítsanak azért, hogy visszaszerezzék azt, ami egykor az övék volt. Idővel ezek a leszármazottak alapították Stormwindet, a legdélibb emberi királyságot. Ebben az időben egyik nemzet se jelenthette ki, hogy az egész emberiséget uralja. Thoradin örökösei messze délen voltak, míg a legerősebb nemzetek egymással viaskodtak.

Mielőtt még a széttöredezettség bekövetkezett volna, Gilneasból egy csapat tengerész indult útnak, hogy kereskedelmi utakat és nyersanyagokat keressenek. Végül ennél sokkal többre bukkantak – egy nagy szigetre Khaz Modan partjaitól nem messze, amely ugyanolyan ércekben gazdag hely volt, mint ami a törpök királyságának földjét jellemezte. A törpöket azonban nem érdekelte a hajózás, ezért háborítatlanul hagyták ezt a szigetet. ez azt jelentette, hogy a Gilneasból indult tengerészek maguk aknázhatták ki ezt a nyersanyag lelőhelyet. És pontosan ezt is tették ők, aztán leszármazottaik. Hamarosan egy virágzó városállam alakult ki a szigeten. A halászat táplálta az embereket és a szigetről kibányászott  nyersanyagokkal szinte az összes emberi kikötővel kereskedni tudtak. Idővel, ahogy Stormwind egyre jelentősebbé vált délen, Kul Tiras városállama szolgált kereskedelmi csomóponttá a déli királyság és északi testvérei között.

A Proudmoore klán

Kul Tiras soha nem volt királyság – soha nem volt királya. Nemzetállam volt a saját jogán, egyedi és független és nem tartozott senkinek. A városállamot a szigeten egy Lord admiral uralta, amely tükrözte azt, hogy a tenger milyen fontos szerepett játszott a tirasi emberek mindennapjaiban. Nem tudjuk, hogy a Proudmoore család mikor szerezte meg a Lord Admiral rangot. Daelin Proudmoore idejében ez már egy családon belül öröklődö rang volt – csak a nevében nem volt király.

Daelin Lord Admiralként különleges pozícióban volt, amikor találkozott és megismerte a többi nemzet vezetőit és uralkodóit. Például jó barátságban volt Anduin Lotharral, az Arathi vérvonal utolsó leszármazottjával és a Brotherhood of the Horse (Ló Testvérisége) vezetőjével. Kul Tiras élénk kereskedést folytatott mindenkitől, kezdve az elszigetelt Gilneastól az elszigetelt Stormwinden keresztül egészen a fennkölt Lordaeronig. Amikor Stormwindből menekültek érkeztek Lordaeronba, és a város pusztításáról beszéltek, Daelin tudta, hogy hallgatnia kell rájuk.

Hamarosan, amikor megalapították a Lordaeroni Szövetséget (Alliance of Lordaeron), Daelin egy új titulust kapott. Kul Tiras Lord Admiralja lett a Grand Admiral of the Alliance Navy (Szövetséges Haditengerészet Főadmirálisa). Jogos volt, hiszen a nevezett haditengerészet nagy részét Kul Tiras adta.

Kul Tiras és az ő fenséges tengeri flottáját azért hozták létre és fegyverezték fel, hogy megküzdjön a kalózokkal. Valódi, nagy kiterjedésű tengeri háborút még nem kellett megvívniuk. Daelin hamarosan a nyílt tengeren harcolt az orkokkal. Azonban rövidesen a hajóit felégették az orkok által rájuk eresztett, fogva tartott vörös sárkányok. Egy ilyen támadás az egész Harmadik Flottát elpusztította, amely egy Derek Proudmoore által vezetett hat hajóból álló csoport volt. Ez a támadás egy életre bebetonozta Daelin gyűlöletét az orkok és a Horda iránt.

A Második és Harmadik Háború

A veszteség ellenére a Daelin vezette Kul Tiras és a Szövetség Hadiflottája  végül győzelmet aratott az orkok felett. Azonban a béketárgyalások majdnem darabjaira szedték szét a győzedelmes Szövetséget. Nethergarde Keep létrehozása és fenntartása, valamint az ork internáló táborok vitákat gerjesztettek. Ahogy Alterac sorsa is, miután a Perenolde család elárulta a Szövetséget. Gilneas visszavonult az elszigeteltségébe, Kul Tiras azonban nem így tett.

Ehelyett Daelin lánya, Jaina Dalaranban lett tanítvány, valamint közeli kapcsolatba került a lordaeroni Arthas herceggel, és egy esetleges házasság közöttük mindkét család számára előnyös lett volna. Kul Tiras Lord Admirálisa még Arthas Menethil beiktatási ceremóniáján is részt vett Stormwindben, amikor csatlakozott az Ezüst Kéz Lovagjaihoz (Knights of the Silver Hand).

A Harmadik Háború katasztrófája azonban teljesen felkészületlenül érte. Hirtelen Gilneas elzárkózott a külső kereskedelemtől. Lordaeron megszűnt létezni és Dalaran sem volt messze tőle. Alteracnak még mindig nem volt valódi uralkodója, és lényegében Arathinak sem, mivel a Trollbane vérvonal is teljes zűrzavarban volt. Démonok és holttestek járták a vidéket. És Daelin egyetlen leánya nyugatra hajózott ismeretlen földek felé. Mivel képtelen volt megmenteni az Eastern Kingdomsot, Daelin úgy döntött, hogy flottájával együtt elindul megkeresni Jainát és a többi túlélőt.

Mi lehet a szigettel?

Ekkor hallottunk Kul Tirasról, a független nemzetről utoljára. Azt pontosan ismerjük, hogy Daelin hogyan fedezte fel a Hordát Kalimdoron és milyen baljós háborút folytatott velük. A háború az életébe került, miközben lánya csak állt és nézte. De mi történt Kul Tirassal? A Cataclysm után úgy tűnt, hogy a sziget eltűnt. A Vashj’irt is magába foglaló tengerlemez mozgása hegyeket emelt ki azon a helyen, ahol egykor Kul Tiras volt. A sziget maga azonban eltűnt. Elsüllyedt, vagy a Deathwing megjelenésekor megmozduló óceánfenék beljebb sodorta a tengeren? Senki se tudja.

És ha még mindig létezik, akkor hogyan néz ki ma? A Lord Admiral halálával, a Kalimdorba vitt hatalmas flottával, amely vereséget szenvedett, hogyan élnek ma a szigeten maradt emberek? Ki vezeti őket? Még mindig halászatból élnek? Kul Tiras valaha egy gazdasági hatalom volt. Kereskedett a törpökkel, gnómokkal, emberekkel, sőt, alkalmanként még a high elfekkel is. De most, ha még mindig vannak ásványkincseik, általunk nem ismert féllel kereskedhetnek.

Hosszú ideje esedékes, hogy megtudjuk, mi is történt Kul Tiras-szal. Az emberiség hét nemzetének utolsó tagja is újra elő kell, hogy kerüljön.

Forrás: Matthew Rossi – Know your lore. Kul Tiras /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “Kul Tiras

  • Szia,

    Úgy tűnik igazad volt, az új kiegészítében előkerül az elveszett sziget. 😀

    Reply
  • Szia,

    Úgy tűnik igazad volt, az új kiegészítében előkerül az elveszett sziget. 😀

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .