CikkekVendégírásWarcraft történelem

A burok Azeroth körül – írta: Loenee

Ismét egy vendégírást olvashattok a blogon, nagyon örülök, hogy Loenee leírta a gondolatait, amelyet most egy poszt formájában oszthatok meg veletek. Gitta

Tisztelt olvasó, a következő értekezésre úgy tekintsél, mint egy kirakós játékra, aminek a széle szinte teljesen megvan és a képből nagyobb foltok adottak. Szinte teljes, de a hiányok, rések pont annyira teszik átláthatatlanná, mint elképzelhetővé. Puszta hipotézis, felvetés, amiben helyet kap a dolgok összefüggéséből levonható egyenes következtetések, de mint minden a Blizzardnál, soha semmi sem biztos!

Világ-lelkek születése

Ahogy Gitta nem is olyan régi cikkében is megemlítette, a világ-lelkek előbb léteztek, mint ahogy egy bolygóba „költöztek” volna. De akkor még is, hogyan lett körülöttük egy „burok”? Azt nem tudjuk, hogy maga a világlélek hogyan is születik meg, mint teljesen tiszta arcane lény, de én úgy gondolom, hogy a kezdeti létezési állapotában olyasmi lehet, mint egy pulzáló villogó arcane gömb. Érdemes meggondolni, hogy egyáltalán a kezdeti élet ciklusában egy titánnak van-e fizikai megtestesülése, kiterjedése! Akár úgyis lehet tekinteni rá, mint egy energia mag, ami maga köré sűrűsített anyagba burkolózik, így kvázi létrehoz egy bolygót. Ezen keresztül, mint egy szűrőn át, Azeroth esetében beszívja a spiritet az Etherből. Föld, víz, levegő, tűz a négy elem, amiből a WoW világában is minden építkezik, és ott van az a bizonyos 5. eleme, a Spirit. A spirit az, amiből Azeroth táplálkozik, fejlődik. Ez az, amit magához vonz a bolygóból, sőt én tovább megyek, a bolygón keresztül a világegyetemből. Gondoljunk bele, lehet, ha a Világ-lélek nem lenne, a spirit is elenyésző lenne (és akkor elég nehezen lenne ilyen sok erős Sámánunk!).

De hogy is nézhet ki igazából ez a világ lelkes bolygó? Milyen is lehet Azeroth szerkezete igazán, felépítése igazán?

Azeroth szerkezete

Az egyszerűség kedvért hasonlítsuk Azerothot egy tojáshoz. A tojás héja, a mi szemszögünkből a legfontosabb, legyen a bolygó kérge, amin létezünk, amin megy a harc minden szempontból. A világ-lélek legyen a sárgája, a központja az egész fizikai megjelenésnek. Hogy mi van a mélyben, pontosan senki nem tudja, és erre utalásokat se találunk se a játékban, se egyéb novellákban, írásokban. Nem is spekulálnék azon, hogy egy nagyon nagy nő összegömbölyödve kuckózik ott bent, vagy egy cikázó-pulzáló energia, vagy más megjelenési forma leledzik ott.

Viszont szerkezeti szempontból elképzelhető hogy is néz ki ez az egész, hol vannak az Elemental Plane-ek, Shadowlands, az Emerald Dream, amik nem kézzel foglalhatók, vagy hogy pontosan mit is okozott a Maelstrom és hogyan. Ezeken eltöprengve számomra kialakult egy struktúra, ami akár igaz is lehet!

Az Elemi Síkok, vagyis az Elemental Planes

Kezdjük a legegyszerűbbel, az Elemental Planekkel. Amikor először találkoztunk velük, akkor úgy jellemezték őket, hogy kis zsebdimenziókat hozott létre Helya, ahova a korrumpált elementál lordokat és követőiket zárták a titán-koholtak.  Aztán mostanra a játéktörténetben egyaránt, ahogy a Chroniclesbe is, azért kicsit részletesebben megismerhettük a történetüket, hogy mik is ezek a helyek. Azt le kell szögezni, hogy még az őrzők maguk se, de lehet, hogy a titánok se képesek teremteni, a semmiből valamit csinálni, inkább csak átalakítani. Először az én olvasatomban, ezek a helyek különálló létező helyek voltak, aztán ahogy haladtunk előre a most felé, rá kellett jönnöm, hogy Helya hatalmas varázserejével csak elkerített bizonyos területeket, ahova bezsúfolták az elementalokat. Ennek a biztos bizonyítéka Odyn Halls of Valorja. Az Elemental Plane-ek Azeroth részei, mintha valami sebek lennének vagy kis tályogok. Persze azért Helya nem leszarkofágozta a Plane-eket, mint Csernobilt, inkább csak villanypásztoros drótkerítést emelt köréjük. Ezért van egyfajta ki-bejárkálás, mint egy igazi börtönbe (A legnagyobb bizonyítéka ennek, hogy azért elég sok elemental szaladgál Azerothon nekünk sok-sok matériát biztosítva, ill. mi hősök is elég sokat akcióztunk ugyebár a Plane-eken), ezért találkoztunk elég sokszor Ragnaros-szal is.

Tehát az Elemental Planes részei ennek a „tojáshéjnak”, nem pedig valami különálló létező dolog a kozmoszba valahol, ahova csak varázsportálokon át jutunk el.

Valamivel több tovább gondolást igényelt Therazane the Stonemother és az ő börtöne Deepholm, amire Gitta is és sokan mások is utaltak, hogy nem is biztos, hogy annyira börtön, inkább lakosztály. A sokat feltett kérdés, hogy a titánok miért is alakították ezt ki pont a Well of Eternity, azaz a Maelstorm alatt, mert hát ugye a titánok előbb alkották meg, mint ahogy Azshara uralkodása alatt felrobbant volna. És még lényegesebb dolog, hogy Deepholmban van a World Pillar, aminek a pusztulása Azeroth végét jelentette volna. Ezeken a tényeken végighaladva, ismét csak arra lehet következtetni, hogy az Elemental Planes Azeroth részei fizikailag is, ennek a tojáshéjnak, amin van egy repedés, egy seb. És ha beomlana, akkor magába omlana az egész bolygó is. Az más történet, hogy a Titánok mit láttak, vagy gondoltak a lordokkal kapcsolatban és milyen alkukat kötöttek.

Emerald Dream és a Shadowlands

Sokkal izgalmasabb történet, hogy az Emerald Dreamet és Shadowlandset hogyan is lehet elképzelni. Azt hiszem függetlenül attól, mi is a funkciójuk, ezt a kettőt egy kalap alá vehetjük. Itt párhuzamot kerestem a való élet fizikai hipotézis dogmáiból (New Ages trendi irányzatokból, mert biztos a fejlesztők is innen merítenek ihletet), és ez a két megfoghatatlan dimenziót én úgy képzelem el, ahogy a fizikusok a húr-elmélet világ szerkezetét. Azzal a csavarral, hogy nem egy spirálba felcsavarodott dimenzió rengetegről van szó, hanem képzeljük el azt, hogy az Emerald Dream és Shadowlands dimenziója, mint egy gömb fedi le a bolygót (Shadowlands kiterjedéséről sehol nincs információ, így ezt kellő óvatossággal jelentem ki, hogy feltételezem, csak Azeroth-hoz kapcsolódik, ahogy az Emerald Dream is!).

Ez a két dimenzió Azerothon járva körülöttünk van, átjár minket, még se látjuk vagy érzékeljük addig, míg át nem lépünk a megfelelő állapotba (meghalunk, druidaként átrévülünk). Ez a két dimenzió kicsit olyan, mint a levegő, tudjuk, hogy van, elhisszük, de nem érzékeljük normális állapotban csak megfelelő varázseszközökkel, vagy állapotban. Lehetne egy centire az orrunktól, akkor se láthatnánk meg.

A világ-lélek ébredése

Beszéltünk a világ-lélekről magáról, a bolygó kérgéről. Az igazi talány a kettő közötti dolog. Leszögezném, ez teljesen gondolati síkon folytatott fejtegetés, mert erről semmilyen információ nincsen, így pár bennem megfogalmazódott tézist fejtegetnék.

Azt gondolom, mivel a titánok eredendően a rend és a béke megtestesítői, a héj és a mag között azok az energiák, anyagok vannak, amik segítik a bolygót tovább létezni, miután a titán eltávozott. Ez esetben viszont, akár úgy is tekinthetünk a titánra, mint egy valaki, aki a bolygóval van kapcsolati viszonyba.

A világ-lélek „kikelése” és annak hatása a bolygóra szerintem a világ-lelket körülvevő tényezőktől és egyéb körülményektől függ. Ha nem zargatja senki (Old Godok, Legion), akkor ez a kapcsolat szimbiotikus és nem is érdeke a titánnak, hogy megsemmisüljön. A legkézenfekvőbb megszületési lehetőség, hogy valahol Azeroth felszíne megreped, a titán kirepül, lebeg, mászik, eltávozik. Az őt körülvevő erők, anyagok beforrasszák az ejtett „sebet”. A titán megszületett járhatja a világot, a bolygó pedig virágzik tovább.

Vadabb elgondolás, hogy amikor a titán felébred, a varázserejét használva kiteleportál a kozmoszba, és a varázslatból visszamaradó erők képezik a központját tovább Azerothnak. Itt el lehet gondolkodni, hogy a titán-erejétől függő dolgok, mint az Emerald Dream, arcane lay-vonalak, stb., mi történik velük a forrás nélkül? És ez hogy befolyásolja a fajokat!

Viszont, ha sok negatív behatás éri az alvó titánt, sok korrupció, nagyon eltorzulhat a titán világnézete és eredendő alap-természete alap eredendő természete. Így egyfajta parazitájává válik a bolygónak. Ez esetben se törvényszerű, hogy feltétlen a bolygó pusztulásáról beszélünk. Lehet. hogy csak a kikelésekor nem törődik azzal, mi lesz a bolygóval, sorsára hagyja (Akár mennyire is korrumpálódik, a bolygó még is csak a szülő „anyja”). Azt gondolom, hogy egy igazi Void Titánhoz jelenleg nem voltak elegek még az Old Godok. Inkább csak egy céltalan, nagyhatalmú lény lenne.

Ha teljes lenne a Void Titán, bizonyára minden energiát, és fényt, magát a bolygót is kiszipolyozná, hogy minél több ereje legyen a Void Lordok tervének beteljesítéséhez. Akkor egyértelmű, hogy nem lenne tovább bolygó!

Nem tudjuk, hogyan is történik meg ez a kikelés, nagyon sok részlet még homályos, nincs a kirakósban a helyén. De az biztos, hogy még Sargeras is elismeri, hogy Azeroth az általa ismert legerősebb Titán lesz.

Köszönöm, hogy elolvastátok és velem együtt gondolkodtatok.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .