CikkekCikkfordításKarakterek történeteWoW: Battle for Azeroth

Anduin Wrynn király uralkodása

Anduin Wrynn nagyon másmilyen, mint apja, Varian volt. Már gyerekkorában kiderült, hogy a legjobbat látja az emberekben. Rendíthetetlen támogatója a békének és a diplomáciának, és ezeket az ideákat Jaina Proudmoore-ral közösen osztotta egészen addig, amíg a nő teljesen el nem fordult tőlük bizonyos események hatására.

És Anduinnak van is érzéke a diplomáciához, ahogy az már kiderült. A Cataclysm eseményei alatt volt szerencséje Baine Bloodhooffal találkozni egy alkalommal, és ez egy csendben, a háttérben fejlődő barátsággá alakult. Egyszer arra is sikerült Anduinnak rávennie az apját, hogy részt vegyen egy diplomáciai találkozón Thrallal. Persze ez egy pillanat alatt az ellenkezőjére fordult, de Varian legalább megpróbálta, ami sokat elárul a fia képességeiről.

De most, hogy az Alliance a háború felé tart a Hordával együtt, pontosan mit fog csinálni Anduin Wrynn Király vezetőként?

Figyelem! A posztban a Before the Storm eseményei is szóba kerülnek, így aki nem olvasta a könyvet és nem szeretne magának spoilereket, az ne olvassa tovább a cikket!

Varian és Anduin nevelkedése között óriási a különbség

Varian Wrynn nem volt oda a Hordáért. És ki tudná hibáztatni ezért? Saját szemével látta, hogy az apját, Llane-t egy olyan ork ölte meg, akit a király a barátjaként kezelt. Igen, Garona félork és igen, nem szabad akaratából tette, amit tett – de a fiatal Varian erről mit sem tudott. És ez az esemény Stormwind bukásával együtt végigkísérte felnőttkoráig. Benne élt akkor is, amikor királyként visszatért az újjáépült Stormwindbe, és azonnal nekiállt Garona levadászásának.

Habár ez végül sikertelennek bizonyult, mégis jól tükrözi, hogy Varian egy olyan férfi volt, aki igencsak hajlott az igazság felé (vagy talán a bosszú felé). Ugyanakkor a prioritásai megváltoztak, amikor feleségül vette Tiffint és fia született. Tiffin halála mélyen megérintette őt – olyan mélyen, hogy depresszióba süllyedt és a saját bánatán kívül minden mást elfeledett. Ezt a depressziót végül Anduin törte meg, aki Varian legsötétebb óráiban volt a fénysugár.

Biztosan állíthatjuk, hogy Anduin az anyukájára hasonlít, ugyanis Tiffin volt a legerősebb támogatója annak, hogy a Kőművesek Céhét, a Stonemaseon’s Guildet tisztességesen megfizessék a város újjáépítéséért végzett munkájukért. És ugyanígy Varian apjára, Llane-re is hasonlít – mindig a legjobbat látja mindenkiben, fajtól függetlenül. Varian számára ez egy veszélyes érzelem volt, mert ez ölte meg az apját és nagyon félt attól, hogy ez fogja a fia halálát is okozni.

Varian időnként kifejezetten körültekintő, óvatos vezető volt. Tudta, hogy milyen veszélyeket rejt magában a világ, és a lehetőségeihez képest a legjobban akarta megvédeni családját és népét. Anduin azonban úgy tűnik, hogy nem igazán törődik a veszélyekkel. Mindig is szószólója lesz annak, hogy fogadjunk el mindenkit, tekintet nélkül múltukra és jelenlegi kapcsolataikra.

A vezetéshez való hozzáállásuk is különbözik

Varianhoz hasonlóan Anduin sem azért foglalta el a trónt, mert már elég idős volt hozzá, vagy mert ezt választotta, hanem az apja erőszakos halála miatt. Habár Varian minden kétséget kizáróan biztos volt abban, hogy ki volt a felelős Llane meggyilkolásáért, Anduin nem volt ennyire biztos abban, hogy kit hibáztasson Varian haláláért. Ott volt Genn, aki elmondta, hogy Sylvanas visszahívta a Horda erőt és hagyta meghalni Variant. De ott volt Baine Bloodhoof is, régi barátja, aki elmondta neki, hogy a Hordát lerohanták. Vol’jin visszavonulót fújt – és Sylvanas engedelmeskedett.

Ha Varian lett volna Anduin helyében, habozás nélkül Gennek hitt volna. Bár a Hordával kapcsolatos álláspontja sokat enyhült a Mists of Pandaria óta, azért ez elég nyílt árulásnak tűnt. Anduin ugyanakkor hajlandó volt a dolgok mögé nézni – nem azért, mert annyira szeretné a Hordát, hanem mert őszintén tudni akarja, hogy mi is történt valójában.

Ez az egyik legnagyobb különbség Varian és Anduin között. Varian mindig kész volt a hirtelen ítélkezésre, mert egy olyan veszélyes világban, amelyben ő felnőtt, muszáj volt gyorsan meghoznia ezeket a döntéseket. Anduin úgy tűnik, hogy inkább akkor mond értékítéletet, miután minden oldalt megvizsgált, és ezek alapján dönt. Egyrészt ez egy okos vezetői hozzáállás. Másrészt viszont mi fog történni akkor, amikor Anduinnak gyorsan kell majd döntés hoznia?

Ez az, ami miatt az Alliance akár aggódhat is.

Elővigyázatosság helyett optimizmus

Nem titok, hogy Anduin Wrynn szerint milyennek kellene lennie a világnak. De Anduin idealisztikus világképe mindig éles ellentétben áll azzal, amivel az Alliance-nak épp szembe kell néznie kiegészítőről kiegészítőre. Az Alliance és a Horda közötti háború hullámjai hol dagadnak, hol apadnak az évek folyamán, de az időleges béke pillanatai tényleg csak időlegesek voltak.

Anduin azok közé a néhány ember közé tartozik, akik hisznek abban, hogy ennél jobb is lehet a világ. Amikor Anduin egymaga a saját szakállára dolgozott ezen, aggasztó volt, de leginkább abban öltött testet, hogy Varian aggódott a fia épségéért. De egy egész frakció vezetőjeként… Anduin nézőpontja most már nemcsak őt érinti: az egész Alliance őt figyeli. Ha a béke nevében veszélybe sodorja magát, az már nemcsak őt érinti – hanem az Alliance egész vezetőségét.

És mégis, ez az, amire a leginkább számítunk Anduin Wrynntől. Amióta Stormwind királya lett, szinte bizonyos, hogy a béke az elsődleges célja. De egy háború-tépte világban vajon ez egy bölcs dolog? Elég egy ember ahhoz, hogy megfordítsa a hullámokat – vagy az ő szokatlan nézete mindig csak útban lesz?

Anduin a Before the Stormban

A Before the Storm regényben Anduin nézetei azonnal gondot okoznak. Az Azerite nemcsak nagy erővel rendelkezik: ez a világ éltető eleme. És habár a Horda nyilvánvalóan olyan lépéseket tesz, hogy a maga javára használja ki ezt a különös új ásványt, Anduin nem kezd rögtön háborúba. Hanem olyan dologba kezd, amilyet várhatunk attól a fiatalembertől, aki a szemünk láttára nőtt fel a játék során – megpróbál kapcsolatot és köteléket kialakítani a két frakció között ahelyett, hogy egy újabb konfliktus felé sodorná őket.

Ha az Alliance észre tudja venni a Forsakenekben még benne lévő emberiességet… akkor lehet, hogy a Horda más népeiben is észre tudnák venni a közös vonásokat. Ahogy várható volt, Anduin elképzelését hangos ellenkezés fogadta az Alliance többi vezetője részéről. Genn Greymane-nek különösen voltak ellenvetései – végülis a fiát Sylvanas ölte meg. De Anduin kitartott az ötlete mellett, és keresztülvitte az eltervezett összejövetelt a Desolate Council és az Alliance tagjai között.

Az összejövetel aztán nem működött. Persze, hogy nem működött.

A béke nem könnyű. Nem olyan dolog, amit egyetlen nap leforgása alatt el lehetne érni. Lehet, hogy ezt először nem értette Anduin, de most már tudja. És habár senki sem vesztette életét azok közül, akiket ő vitt el az összejövetelre, mégis nagyon megszenvedték az ő döntését. Kaptak egy lehetőséget, hogy találkozzanak azokkal a szeretteikkel, akikről azt hitték, végleg elvesztették őket – hiszen Forsakenek lettek. És a boldog újratalálkozás helyett végignézhették, ahogy ezeket a szeretteiket újra, immár másodjára is elvették tőlük.

Anduin reményt adott nekik, Sylvanas pedig ezt a reményt apró darabokra tépte és értékes leckét tanított Wrynn királynak arról, hogy a tetteinknek mindig következményei vannak.

Merre fogja Anduin vezetni az Alliance-t a Battle for Azeroth során?

Mindezek után milyen valójában Anduin Wrynn? Vajon még mindig az örökké reménykedő fiatal, akit a Mists of Pandariában láttunk? Nem, többé már nem az. De nem is egy zord, szűkszavú vezető, mint az apja volt. Anduinnak meg kell találnia a saját útját, és a Before the Storm éppen azt mutatta meg, hogy a vezetővé váláshoz vezető útja egyáltalán nem lesz könnyű. Azt hiszem, a jövőben kizárhatjuk, hogy a béke nevében hozzon hirtelen döntéseket.

De nem hiszem, hogy ettől függetlenül Anduin ne akarna békét. Lehet, hogy most elővigyázatosabb lesz – és már tudta, hogy nem mindenki fog ugyanúgy érezni a békével kapcsolatban, mint ő. Vannak, akiket meg lehet győzni az egység előnyeiről, de vannak, akik már túl vannak ezen. Egy szörnyű eseménynek kellett történnie ahhoz, hogy ezt Anduin megértse, de nem hiszem, hogy ezt a leckét, amit Sylvanastól kapott, egykönnyen el fogja felejteni.

Ugyanakkor sokat jelenthet egy diplomáciai képességekkel rendelkező vezető a háború idején, különösen akkor, amikor szövetségesekre van szükség. Lehet, hogy nem állította maga mellé Sylvanast, de nem is volt erre feltétlenül szüksége. Hiszen azt is megtudhatta, hogy nem mindenki áll Sylvanas oldalán – és ha újra ki akarja nyújtani kezét a Horda felé, talán lesznek mások, akik ugyanígy a kezüket nyújtják és készséggel meg is ragadják azt.

Ez egy veszélyes játék, de Anduin egy okos férfi. Lehetséges lenne a béke a frakciók között? Ha Anduinnak van beleszólása, akkor a válasz biztosan igen… de kemény munka és valószínűleg jópár vérontás is kell ahhoz, hogy eljussunk odáig. Anduin Wrynn nem olyan, mint az apja – de azt hiszem, idővel egy még hatékonyabb vezető lesz belőle.

Forrás: Anne Stickney: Know your lore: How will King Anduin Wrynn lead in Battle for Azeroth? /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .