CikkekCikkfordításKarakterek történeteWarcraft történelemWoW:Legion

Sigryn, Skovald vérvonala és a Tideskron Vrykulok

Előfordul, hogy a származás egy átok. Sigryn esetében, aki Skovald lánya volt, ez volt a helyzet. Végignézte az őrületet, ahogy az apja és a nagybátyjai megölték a nagyapját. Aztán egymás ellen fordultak, míg végül csak Skovald maradt. Látta, ahogy az apja levadászta és megölte a nagyanyját, a saját anyját, hogy megszerezze a Tideskron trónt, és magát God-Kingnek, Istenkirálynak nyilvánította. Végignézte, ahogy a Fel függőségnek köszönhetően apja megőrült, miközben nem tudott semmit se tenni, mert teljesen egyedül volt.

Sigryn nyomora mögött azonban egy sokkal nagyobb dolog állt. Valaki úgy döntött, hogy megöleti Sigryn családját, míg fiatal volt. Valaki orgyilkosokat küldött utánuk Stormheimben található otthonukba. Épphogy túlélte, miközben az anyja és a fivére látszólag a szeme előtt haltak meg. Sigryn népe életének peremén élt, egyedül, miközben ők elbuktak. És akkor érkezett a kalandor.

A jóslat

A Vrykul Faldrottin Tekercsek (Scrollws of the Faldrottin) elmesélik a szörnyű helyzetet, amiben a Tideskornok találták magukat, miután Skovald megszerezte a trónt.

Az eljövendő időkben a Tideskornok megtörnek
Szívük lángban, megégetik ellenségeiket,
A klánok szétválnak, lándzsája mélyre szúr
A háború ellenség nélkül bennük dúl

De hamvából támad reményünk
A királyunkból és a pajzs és lándzsa hölgyéből
A figyelő szemek árnyékában a nő nem akar trónt
De uralkodnia kell, különben a Tideskornok elbuknak

A kitaszítottak között rejtőzik végzete elől
De sorsa Skold-Ashilben várja
Eyir által áldott lándzsája kutatja
A méltatlan vezetőket és önjelölt királyokat

De ahogy felemelkedik, úgy bukik el
Az Istenkirály vére nehéz szívvel
Aki egykor barát volt, ellenség lesz
Megcserélt oldalakkal zajlik a végső ütközet

Bukásából egy királynő emelkedik fel
Akit a titánok, vrykulok és emberek választanak
Hogy felvegye a lándzsát, mellyel elégeti az ellenséget
És visszavegye a régóta semmibe vett hullámot.

Sigrynre végül azok bukkantak rá, akik be akarták teljesíteni a jóslatot annak érdekében, hogy a Tideskornokat kiszabadítsák a Légió seregeiből. A nő Jandvikban volt, a száműzött és kivándorolt vrykulok városában Suramarban. Egy vándorló harcos, egy shieldmaiden, vagyis pajzshajadon életét élte. Bár visszautasította a fel okozta őrült függőséget, attól még egy nagyerejű kardforgató volt. Sigryn nem akart uralkodni. De nem is akarta népét szétszóródva hagyni, abban a törött állapotban, amiben az apja hagyta őket. Végül beleegyezett, hogy Valdisdallba utazik és követi a tekercsek által említett sorsot.

Valdisdallból a szárazföldön át Skold-Ashilba mentek, habár ismét orgyilkosok voltak a nyomában. Úgy tűnt, Skovald lánya sokak számára ismert, és nem nyugodhattak, amíg ő élt. Mégis, a saját képességei és nagyerejű útitársa révén képes volt túlélni az utazást.

Eyir mutatja az utat

Miután megérkezett Skold-Ashilba, Sigrynt felismerték és Eyirhez vitték, aki felfedte a lány előtt az igazságot. Anyja egy Valkyra Shieldmaiden volt, Eyir egyik kiválasztottja. Eyir maga jósolta meg, hogy Sigryn lesz anyja és apja egyesülésének eredménye. Azt volt a sorsa, hogy megmentse a Tideskornokat és egész Stormheimet a Légiótól annak legsötétebb órájában. Sigryn nélkül a Tideskornok darabokra hullottak volna és Stormheim elveszett volna. Rossz előérzete ellenére Sigryn nem hagyhatta, hogy ez bekövetkezzen. Beleegyezett, hogy eljátssza az Eyir által megjövendölt szerepét, és megbuktassa az összes riválisát a Tideskornok trónjáért.

Az első riválisa Runeseer Faljar volt a Bonespeakerek közül, aki apja közeli támogatója és nagyerejű misztikus volt jókora támogatottsággal. Ha Sigryn vezetni akarja a népét, akkor Faljarnak térdet kellett hajtania előtte. Ezt meg is tette, miután harcolt a nővel és annak támogatóival. De Faljar egy nyugtalanító titkot is elárult – érzi Sigryn szívében ugyanazt az őrületet, amely apját is elemésztette. Nem is értette, eddig hogyan sikerült elkerülnie. Bár ez zavarta, Sigryn továbbra is elkötelezett volt az út iránt, amelyet Eyir jelölt ki számára. Kegyetlen Irglov Thane halála után a Hrydshal vrykul városának sárkány-idomárait, a Drekirjart, Jarl Velbrand irányította. Az ő ellenszegülése szintén Sigryn felemelkedésének akadályát képezte. Egy kardpárbaj után Velbrand meghunyászkodott, és bár beleegyezett abba, hogy nem fog szembeszállni fele, egy újabb komplikációt árult el.

Nem Sigryn volt az egyetlen gyermeke Skovaldnak, aki el akarta foglalni a Tideskornok trónját.

A fivére őrzője

Sigrynt lesokkolta ez a hír. Látta, ahogy Torvaldot, a bátyját, orgyilkosok tömege nyeli el azon az éjjelen, amikor ő elmenekült. Támogatóival együtt Sigryn eljutott Vrektbe és megtalálta Torvaldot. De nem úgy tűnt, hogy Torvald örülne annak, hogy húgát életben látja. Lefitymálta őt, és a túlélésével kapcsolatos kérdésekre gúnyos válaszokat adott. Azon az éjjelen, amikor az orgyilkosok értük jöttek, úgy sikerült megmenekülnie, hogy belenyúlt a Fel erejébe, az ajándékba, amit apja, Skovald adott gyermekeinek.

Mindkét gyermekének. Sigryn elutasította ezt, de Torvald azt mondta, hogy a Fellel szembeni ellenállása megbetegítette őt és ezért egyszerűen elfelejtette. Csak annyit kell tennie Sigrynnek, gúnyolódott rajta a bátyja, hogy megszólítsa ezt az erőt és máris hozzá hasonlóvá fog válni. Hogy ezt bebizonyítsa, a pengéjét Feltűzzel borította. A megtört szívű Sigryn, aki nem volt hajlandó a Légió eszközévé válni, inkább harcba bocsátkozott vele és végül leszúrta fertőzött fivérét. Azonban testvére még előtte megkérdezte, hogy vajon eltűnődött rajta valaha, hogy ki küldte az orgyilkosokat azon az éjjelen, hogy öljék meg családjukat. Sigryn próbált nem tudomást venni a kérdésről, ami régóta kísértette őt.

És ezért, amikor visszatért Eyirhez a siker közelében, követelte, hogy megtudhassa az igazságot. Ki volt az, aki megölte az anyját? Ki próbálta meg meggyilkolni Skovaldot és az egész klánját azon az éjszakán?

Odyn ostobasága

Eyir próbálta lebeszélni Sigrynt, de végül kibukott az igazság. Maga Odyn küldte az orgyilkosokat, akik aztán sem Skolvadot, sem Torvaldot nem tudták megölni. Az orgyilkosokat, akik az anyját ölték meg annak ellenére, hogy a nő vehemensen elutasította a Fel korrupciót és annak használatáról igyekezett lebeszélni férjét. Anyja, az Eyirhez hű shieldmaiden Odyn kezétől halt meg.

A ledöbbent és elszörnyülködő Sigrynből kitört a harag. És a harag felfedte, hogy igen, Skovald azon kísérlete, hogy Fellel mérgezze meg gyermekeit, sikeres volt. Köszönhetően annak, hogy fény derült Odyn tettére, Sigryn most már úgy hitte, hogy a Titán Őrző semmivel sem becsületesebb, mint a Légió. Kijelentette, hogy egyesíteni fogja a Tideskornokat… azért, hogy lerohanják a Halls of Valort és megmutassák Odynnak, hogy jogosan félt tőle.

Eyir hite

De Eyir még nem adta fel Sigrynt. A halandó hőshöz fordult, aki Sigryn társa volt, és kijelentette, hogy Sigryn valójában sokkal erősebb, mint az apja valaha is volt. Ugyanakkor nem ér fel Odynhoz, aki meg fogja ölni a nőt, ha egyszer eljut hozzá. A Tideskornok minden reménye Sigryn kezében volt. Nem lehetett hagyni, hogy elnyelje a Fel, vagy hogy Odyn kezétől meghaljon. Eyir útnak indította a hőst, hogy tartóztassa fel Sigrynt és térítse jobb belátásra.

Az összetűzésre a Halls of Valorban található Great Mead Hallban került sor, ahol Sigryn szövetségeseivel, Velbranddal és Faljarral együtt próbált betörni. Sigryn felajánlotta a hősnek, hogy tisztelete jeléül és a közös útjukon kialakuló barátságuk fényében szabadon távozzon. De nem volt más választás számukra és harcba bocsátkoztak. Végül a hősnek sikerült rámutatnia arra, hogy hol hibázott Sigryn, és a nő végül megtagadta a Felt. Elborzadva attól, amit tett, visszatért a Vault of Eyirbe, hogy megbánja bűneit, megbocsátásért könyörögjön és megkapja méltó büntetését Eyirtől. Eyir büntetése maga az igazságszolgáltatás volt.

Isten-királynő

Mivel Sigryn olyan sokat veszített és mégis sikerült kiszabadulnia a Fel befolyása alól, az egész Tideskorn nép történetét jelképezte kicsiben. Ő az, aki meg tudná mutatni népének, hogy hogyan utasítsák vissza a Légiót. Ezért ő lett Eyir választottja arra, hogy vezesse a Tideskornokat. Minden rosszérzése ellenére Sigryn végül beleegyezett és ezzel a Tideskornok Isten-királynőjévé, God-Queenjévé vált, és megesküdött arra, hogy népét a Légió elleni csatába vezeti.

„Bukásából egy királynő emelkedik fel
Akit a titánok, vrykulok és emberek választanak
Hogy felvegye a lándzsát, mellyel elégeti az ellenséget
És visszavegye a régóta semmibe vett hullámot.”

Így ér véget Skovald lánya Sigryn története. Az örökség lehet átok, de az átkokat meg lehet törni, és a Tideskornok, akik egykor hason csúsztak a Légió lábánál, most a démonok vérét akarják ontani.

Forrás: Matthew Rossi: Know your lore: Sigry, the line of Skovald and the Tideskorn vrykulok /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .