CikkekNépek történelmeTörténelemóra

Történelemóra Retró – A bronz sárkányok /írta: Wolverine/

Amikor a Titán Őrzők megbízták az Azeroth feletti őrködéssel a sárkányokat, a bronz dragonflight vezetője, Nozdormu az idő feletti hatalmat kapta meg Aman’Thultól. A bronz sárkányok legfőbb jellemzője a türelem és a ravaszság. Noha otthonuk, a Caverns of Time Tanaris sivatagának mélyén található meg, a bronz sárkányok viszonylag gyakran találhatóak meg halandónak álcázva Azeroth különböző részein; akár egyszerre több helyen is, hála az idő feletti uralmuknak. Ebben az álcában sokszor belépnek a halandók különböző szervezeteibe, és akár fontos szerepet is játszanak ezek fejlődésében. A bronz sárkányok sok halandót fogadtak a szolgálatukba, akiket örök életűvé tettek; őket Watcher néven ismerik. Közéjük tartozik például Baristolth of the Shifting Sands, aki mostanában Cenarion Holdban igazítja el a qirajiak ellen készülő hősöket; Jonathan the Revelator, aki az Ahn’Qiraj kapuját lezáró gongot őrzi Silithusban; vagy épp Xarantaur the Witness, az első tauren druidák egyike, aki vándorol a világban, és napjainkban Storm Peaksben, Camp Tunka’lóban él.

A sárkányok aranykorában, amikor a dragonflightok évek tízezrén át őrizték Azerothot, a bronz sárkányoknak sem volt sok tennivalójuk. Ugyanakkor ez alatt az idő alatt Neltharion, a fekete Aspect megőrült, de ezt senki sem tudta. Amikor kiderült, már késő volt… a War of the Ancients javában zajlott, a sárkányok és a night elfek fáradhatatlanul küzdöttek a Highborne-ok és a Burning Legion démonjai ellen. A bronz sárkányok és maga Nozdormu is hozzáadták erejüket a Dragon Soulhoz, és amikor Neltharion ellenük fordította a varázsszert, legyengülve nem sokat tudtak tenni Deathwing és a fekete sárkányok ellen. Ekkor a bronz sárkányok is elrejtőztek és visszavonultak a halandók közül. A Sundering után Nozdormu – Alexstraszához és Yserához hasonlóan – megáldotta az új Well of Eternitybe ültetett World Treet, Nordrassilt; az ő ajándéka tette lehetővé, hogy a night elfek halhatatlanságot élvezzenek a következő tízezer évben.

Azonban a halandók számára ismeretlen módon a sárkányok polgárháborúja nem ért véget. A fekete sárkányok továbbra is megpróbálták legyőzni és uralmuk alá hajtani testvéreiket – de a bronz sárkányokban kemény ellenfelekre találtak. Nozdormu az idő uraként könnyedén betekinthetett Deathwing terveibe, és ezzel a tudással hatékony segítséget nyújthatott a feketék elleni harcban, aminek a vége a fekete nemzetség veresége és szinte teljes pusztulása lett. Ezer évvel azelőtt, hogy megnyílt volna a Dark Portal, ismét a sárkányok segítségére volt szüksége a night elfeknek, akik pusztító háborút vívtak a qirajiak és a silithidek ellen. Noha végül a night elf seregnek és a sárkányoknak sikerült lezárniuk Ahn’Qiraj városát, a harcok közben az egyik leghatalmasabb bronz sárkány, Grakkarond is elesett; a csontjai ma is láthatóak Silithusban. Miután Fandral Staghelm összetörte az Ahn’Qiraj kapuját nyitó ereklyét, a Scepter of the Shifting Sandset, a bronz sárkányok egyik vezetője, Anachronos megtartott magának egy szilánkot belőle, míg a másik 3 darabot a többi dragonflight egy-egy képviselőjének adta: Vaelastrasz, Azuregos és Eranikus vállalta ezek őrzését.

A Második Háborúban Alexstrasza és a legtöbb vörös sárkány a Demon Soul hatalmának köszönhetően a Dragonmaw ork klán irányítása alá került. Nozdormu ennek tudatában távol maradt az eseményektől, és ezen akkor sem változtatott, amikor a mindenre elszánt Korialstrasz egyenesen a Caverns of Time-ba teleportálva kérte meg őt, hogy segítsen úrnőjének kiszabadulni. Sőt, a bosszús Timeless One még azt az idővonalat is megsemmisítette, amiben Korialstrasz eljutott hozzá… Később azonban Yserának sikerült meggyőznie mind Malygost, mind Nozdormut a közbeavatkozás szükségességéről; és miután Rhonin megsemmisítette a Demon Soult, nemcsak a vörös sárkányok szabadultak ki, de mind a 4 dragonflight tagjai visszanyerték a teljes erejüket, beleértve az Aspecteket is. Ők egyesített erővel legyőzték az egész eseménysor kitalálóját, Deathwinget is, aki súlyos sérülésekkel tudott csak elmenekülni a grim batoli csatából.

Ezt követően a bronz sárkányok ismét visszatértek felügyelni a halandók világát, de – a többi nemzetséghez hasonlóan – nem avatkoztak közbe a Harmadik Háború során, noha egyikük, Chromie kissé belenyúlt az időfolyamba, hogy megtörje az Alliance egyik bukott és a Scourge-höz csatlakozott katonájára, Joseph Redpathra rótt átkot, amit a darrowshire-i csatában kapott és így ő is elnyerhette végső nyugalmát. Azonban nemrég – ha ennek a kifejezésnek egyáltalán van értelme a bronz sárkányokkal kapcsolatban… – Nozdormu eltűnt, és senki sem tudja, merre jár. A bronz Aspect az idő uraként félelmetes ellenfél: ha harcolni kényszerül, addig módosítja az időfolyamot, amíg olyan valóság nem lesz a domináns, amiben ő győz. Viszont ennek van egy átka is: a Timeless One pontosan tudja, hol és mikor fog meghalni. Távollétében a bronz sárkányok irányítását többen is átvették: fia és örököse, Anachronos a Brood of Nozdormu nevű csoportot irányítja, amelynek fő célja a War of the Shifting Sands végleges lezárása és Ahn’Qiraj veszélyeinek eliminálása; első felesége, Soridormi a Scale of the Sands nevű titkos csoport élén azon dolgozik, hogy a rejtélyes és szintén időutazó infinite dragonflight tagjai ne tudják befolyásolni a hyjali csata és így a Harmadik Háború végének lefolyását; míg a Keepers of Time Andormu és Nozori vezetésével az infinite sárkányok elleni általános lépéseket koordinálják Old Hillsbrad Foothillsben és Black Morassban, ahol Thrall kiszabadulása, illetve a Dark Portal megnyitása az infinite nemzetség célpontja.

Ugyanakkor az biztos, hogy Nozdormu még él – az egyik legaktívabb és legbarátságosabb bronz sárkány, Chromie megbízásából a Bronze Dragonshrine-ban egy kalandor megpróbálta felfedni, ki vezeti az infinite dragonflightot: a shrine területén dúló idővihar miatt a halhatatlanok nem léphetnek be ide, de egy halandó igen és így használhatja az Hourglass of Eternityt ennek kiderítésére. A vállalkozó kedvű hős segítségére sietett saját maga a jövőből, és így sikerült megvédeni az infinite sárkányoktól a varázsszert – aminek hatására Nozdormu jelent meg… ami egyrészt azt jelenti, hogy a bronz Aspect is az infinite sárkányokkal foglalkozik jelenleg, másrészt viszont arra is utalhat, hogy ő maga vezeti az időfolyam befolyásolásával próbálkozó rejtélyes nemzetséget.

/A bronz sárkányok és Nozdormu története a Cataclysm során folytatódott, erről majd a későbbiekben részletesen is szó lesz – a szerk./

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .