CikkekEgyéb

10 emlékhely a WoWban, amit érdemes megnézned

Sokszor, ha járunk a világban és találkozunk érdekes és különös NPC-kel, nem is sejtjük, mi állhat a háttérben. A játékon belüli emlékhelyek általában tragikusan elhunyt játékosoknak, illetve Blizzard alkalmazottaknak állítanak emléket és megjelenésük is valamilyen módon kötődik az elhunythoz, vagy az ő játékbeli karakteréhez. Most ezekből a játékon belüli emlékhelyekből állítottam össze nektek egy teljesen szubjektív listát 10 NPC-ről, akiknek valós életbeli ihletőiről a Blizzard ily módon állított örök emléket. A lista korántsem teljes.

Topher Rushcog / Christopher Rush

Hol található: Eastern Plaguelandsen, a Light’s Hope Chapelben. Ahogy bemész a kapun, jobbra a fal mellett láthatod meg ezt a gnómot. (koordináták: 74.8, 54.4)

Topher Rushcog a legendás művésznek, Cristopher Rush-nak állít emléket, aki az egyik eredeti illusztrátora volt a Magic: The Gatheringnek. 50 évesen szívrohamban hunyt el 2016. február 10. napján. Rengeteg játékos nőtt fel az ő munkásságán, és kedvessége mindig lenyűgözte azokat, akik találkozhattak vele rajongói összejöveteleken és egyéb találkozókon.

A játékban használt egyik legikonikusabb kártyát is ő rajzolta, de más részekben is jelentős szerepet játszott, mint például a mana színszimbólumának meghatározásában.

Topher Rushcog egy 60-as szintű gnóm, aki a Light’s Hope Chapelen belül található, körülötte pedig fekete lótuszok nőnek, amelyek random módon változtatják méretüket. A gnóm feje felett 5 drágakő köröz, a drágakövek színei pedig a Magic: The Gathering játék színeire utalnak. Ha integetsz Topher Rushcognak, akkor visszainteget neked. Ha rákattintasz, akkor pedig olyan mondatokat mond, amely az általa készített kártyákra utal, mint például: „A kedvenc Herathstone kártyám? Mindenképpen a villámcsapás!”

Ha érdekel titeket a munkássága, itt találhatjátok meg a rajzainak egy részét.

Bradford T. Karon / Brad Lawson

Hol található? Hillsbrad Foothillsben, Tarren Millben. Brad annak az épületnek a 2. emeletén található, amely előtt Melisara van, aki questet is ad. Az épülettel szemben található a repülőpont. (koordináta: 58.4, 47.6)

Bradford T. Karon Brad Lawsonnak állít emléket, aki egy gépészmérnök volt, és 2014 nyarán non-Hodgkin’s lymphomával diagnosztizálták. 2015. decemberében halt meg 34 éves korában. Korábban egyszer már túlélte a rákot, 24 éves korában. Amikor 2014 nyarán újra diagnosztizálták, újra felvette vele a harcot, és menyasszonyával, Alyssával még abban a hónapban össze is házasodtak a kórház kápolnájában. Sajnos azonban az új és még aggresszívabb kemoterápia sem segített rajta, ezért 2015. decemberében hazament, és a Karácsonyt családja körében ünnepelte. 1 héttel később elhunyt.

Brad szeretett a WoW-val játszani, és barátai között Blizzard alkalmazottak is voltak. Egy Horde guild vezetője volt 2005-től kezdve, ez volt a Robot Kitten Happy Train és a US-Tichondrius szerveren működtek. Társaival együtt szerettek Hillsbrad Foothillsben PvP-zni, ezért nem volt kérdéses, hogy Brad NPC-je is ebben a zónában lesz.

Bradford T. Karon a „Master Tailor” címet viseli. Brad egy Tkaron nevű undead arcane mage-dzsel játszott, és a tailoring volt az egyik szakmája. Ha rákattintasz Bradford T. Karonra, azt mondja: „Égesd le, égesd le, hahaha!” vagy azt, hogy „Nem számít, milyen rosszul állnak a dolgok, emlékezz rá, hogy mindig van egy nyitott kocsi a boldog vonaton. Tütű!”

Ha a /train emote-ot használod vele, akkor veled együtt fogja a mozdulatot megtenni. Brad körül öt kandúr van, mindegyiket Happynek hívják, és I-től V-ig vannak számozva, emléket állítva Brad guildjének is.

Brad még halála előtt láthatta a róla készült NPC-t.

Buin „Phloppy” Freehand

Hol található? Phloppy Dun Morogh-ban van, Ironforge-tól délkeletre, ahogy egy kocsi és egy épület között jár az úton, miközben ellátmányt visz a menekülteknek.

Buin „Phloppy” Freehand Phloppynak, egy legendás játékosnak állít emléket, akinek fő karaktere egy dwarf warrior volt a US-Maelstrom szerveren. Májelégtelenségben szenvedett, és 2010-ben hunyt el 38 éves korában. Önzetlenül lemondott a máj-átültetésről, mert a saját állapotát felmérve úgy gondolta, hogy csak elhasználna egy májat ahelyett, hogy az valakinek tényleg megmentené az életét.

Phloppy született vezető volt, akinek mindig volt terve, aki példamutató volt, és akinek optimizmusa és izgatottsága ragadós volt. Imádta a world pvp-t, különösen Alterac Valley-ben, amelyet csak Phloppy Valley-nek hívtak egymás között a barátai. Nem volt olyan kaszt, amellyel ne tudott volna játszani. Szeretett az újonnan megnyílt szervereken új karaktereket minél gyorsabban felhúzni. Számos guildnek volt a tagja: The Shadow Watch, The Company, Amok és Soulbound.

Amikor elhunyt, egyik guild-társa, aki Blizzard-alkalmazott is volt, egy játékbeli megemlékezést szervezett Phloppy tiszteletére. A játékosnak az egész világon voltak barátai, mivel szívvel-lélekkel játszott. Játékbeli karaktere melletti NPC-k megjegyzik, hogy Buin mindenét eladta azért, hogy ételt vásárolhasson a Cataclysm menekültjeinek; ezzel igyekszik a játék Phloppy önzetlen nagylelkűségére emlékezni.

Archmage Nakada / Ron Nakada

Hol található? Stormwind City Mage Quarterjében, a magas torony mellett áll a fűben. (koordináták: 48.0, 84.6)

Archmage Nakada Ron Nakadának, a Blizzard egyik senior szoftverfejlesztő mérnökének állít emléket. Egy évvel azután, hogy elvette feleségül Lindát 2012. novemberében, Ront IV-es stádiumú vastagbél-rákkal diagnosztizálták, amely átterjedt a májára, a tüdejére és a csontvelőjére. 2014. április 2. napján hunyt elt.

2006-ban csatlakozott Ron a Blizzardhoz, és hamar szinte az egyetlen vezető erejévé vált a WoW egész spell rendszerének. Minden, ami a spellekkel történik és hogy hogyan lehet velük kapcsolatba lépni a játékban, az az ő munkája. De hozzá fűződik a kalendár-rendszer is: Ronnak köszönhető, hogy fel tudsz iratkozni eseményekre a kalendárban. Ahogy a menedzsere írta róla: „A spelljeink és képességeink a játék magját alkotják, és csak egyvalakinek volt meg a megfelelő tudása és hajtóereje ahhoz, hogy a csapatunkat vezessek. Éppen ezért méltónak gondoljuk, ha azzal emlékezünk rá, hogy spelleket tanít a játékban.”

És Archmage Nakada pontosan ezt teszi. A 6.0.1. patchben adták hozzá a játékhoz, és a „Master of Spells” címet viseli. Stormwind Cityben, a Mage Quarter szívében található a magas torony melletti fűben. Itt a való életbeli családja veszi körül: felesége, Linda, és négy nevelt gyermeke, Jeremy, Elizabeth, Naomi és Daniel (a további két gyerek való életbeli vonatkozásáról nincs információ). Ha beszélsz Archmage Nakadával, megkérdezi, hogy vállalnál-e szerepet az aznapi leckében. Ha azt választod, hogy igen, akkor egy random teremtménnyé változtat át, miközben a gyerekek vigyorognak rád.

Shrine of the Fallen Warrior / Koiter / Michel Koiter

Hol található? Northern Barrensben, a Crossroads közelében egy dombtetőn, amely felismerhető arról, hogy egy spirit healer áll ott.  (koordináta: 41.6, 57.6)

A Shrine of the Fallen Warrior (Az elesett harcos oltára) Michel Martin Koiternek állít emléket. Michel Argentínában született, majd az utrechti egyetemre járt Hollandiába. Hiába élet egészséges és aktív életet, 19 évesen minden előzmény nélkül szívelégtelenségben hunyt el 2004-ben. A spirit healer neve Koiter, és az oltáron fekvő ork pedig az ő bétában használt karakterében, Twincruisernek a másolata. Michel és ikertestvére, René, mindketten művészként dolgoztak a Blizzard számára.

Michel a Blizzard art group, a Sons of the Storm posztumusz tagja, és a csoport weboldala egy emlékoldalt szentelt történetének és örökségének. René felidézte megindító megemlékezésében, hogy fivére utolsó szavai a következők voltak: „Minden rendben lesz…”

Ahab Wheathoof / Ezra Chatterton

Hol található? Mulgore-ban, Bloodhoof Village-ben található Ahab Wheathoof, aki a híd mellett áll, és posztereket ragaszt ki az eltűnt kutyájáról. (koordináta: 48.2, 53.2)

Ahab Ezra Phoenix Chattertonnak állít emléket, aki 1996-ban született, és 2008-ban hunyt el, miután húsz hónapon át küzdött agydaganattal. Ezra az apukájával, Micah-val játszott WoW-ot, és számos karaktere között volt egy tauren hunter is, aki Ephoenixnek hívtak. Ez valódi apa-fia kapcsolat volt közöttük – együtt fedezték fel a játékot, és mindig megbeszélték egymással, milyen geart fognak választani. Amikor egyszer Ezrát megkérdezték, hogy miért szeret a WoW-val játszani, azt felelte, hogy azért, mert szeret olyan emberekkel kapcsolatba lépni, akiket nem is ismer. Ezra szerette, hogy nem számított, hogy a való életben milyen rosszul álltak a dolgok a betegségével kapcsolatban, a játékban erős és sikeres tudott maradni.

Ezra a Make-A-Wish Alapítvány jóvoltából 2007-ben meglátogathatta a Blizzard főhadiszállását. Itt egy saját karaktert és saját questet is alkothatott – ez lett Ahab Wheathoof és az eltűnt kutyája, Kyle. Ő maga a hangot Ahab karakteréhez, és a saját kutyája után adta a Kyle nevet. Egy új crossbow-t is tervezett, ez lett a Merciless Gladiator’s Crossbow of the Phoenix, amelyet az area 52-ben lehet beszerezni Kezzik the Strikertől és amely transmogolható. A Blizzard őt tette meg a főnix mount, az Ashes of Al’ar első lovasának. Miután elhunyt, az ő tiszteletére átnevezték a Thunder Bluff eldert Elder Ezra Wheathooffá.

Halálakor a WoW Insidernél dolgozó Daniel Howell egy eventet szervezett Ezra emlékének, hogy adományokat gyűjtsenek a Make-A-Wish alapítvány javára. A terv az volt, hogy megtámadják Stormwind cityt a US-Argent Dawn szerveren 2008. november 8-án. 70-es karaktereket vártak, de azok, akiknek ezen a szerveren nem volt ilyen karaktere, 1-es szintű tauren karaktereket hoztak létre. A Bloodmoon Chosen nevű hordás guildet jelölték ki arra, hogy az 1es szintű karaktereket átkísérjék a Ratchetből induló hajón BootyBaybe, majd onnét tovább Goldhsire-be és Stormwind Citybe.

A tervnek egy apró hibája volt: túl sok ember akart részt venni benne. 897 1-es szintű tauren jelent meg, mellettük pedig 55 db 70es szintű karakter, és 30-40 más szintű karakter. Körülbelül 300 Alliance játékos készült megvédeni Stormwindet, és a legtöbbjük 70es szintű volt. A bébi taurenek többsége a „Run for Ezra” guild tagja lett, és bár sikerült eljutniuk Booty Baybe, a szerver idáig bírta nagyjából, és több alkalommal is összeomlott. A GM-ek elkezdték megkérni az embereket, hogy hagyjanak fel azzal, hogy elmenjenek Stormwindbe, ezért a szervezők idő előtt véget vetettek az eventnek. A Youtube-on látható egy videó-felvétel róla

Kanai Griffith / Kevin Kanai Griffith

Hol található? Borean Tundrában Coldarra szigetén a Transitus Shield közelében található hegyen. (koordináta: 35.2, 35.2)

Kevin Kanai Griffith (KKG) a Blizzard egyik senior artistja volt, aki 2014 októberében egy ritka betegségben, az Alveolat Soft Part Szarkómában halt meg. 1982-ben született, majd 2005-ben kezdett dolgozni a Blizzardnál, ahol mind a World of Warcraft, mind a Diablo III számára készített művészi alkotásokat. Egyik alapítója volt a Blizzard szkeccs-csoportjának, amely a rajzoláson keresztüli kreatív megnyilvánulásokat kívánta erősíteni.

2012 februárjában egy tumort távolítottak el a mellkasából, így IV-es stádiumú rákot diagnosztizáltak nála 29 éves korában. Ennek az évnek a júliusában feleségül vette Connie Wangot, aki korábban szintén Blizzard alkalmazott volt. A következő két év során Kevin és Connie közösen harcoltak a rákkal, és erről egy blogot is vezettek. Amikor anyagi problémái akadtak a biztosítójával, kollégái és más művészek siettek a segítségére, így nagyon hamar összejött a szükséges pénz. 283 művész a játékipar minden szegletéből összehozott egy könyvet, amely a Gamer of Life nevet viseli, amely Kevin tíz legkedvesebb játékából tartalmaz fan artokat. A társaság, amely ezt a jótékony célt igyekezett szolgálni, a Gamers for Good, Kevin halála után is fennmaradt, hogy további rákos betegeket segítsen.

Kanai Griffith a 6.2.0 patch-csel érkezett a játékba, és az „Art Teacher” címet viseli. A Coldarrát övező hegyen található Borean Tundrán, és egy művészeti osztályt tanít. Két másik NPC van vele, Fara és Xega, valamint egy ló és egy kocsi további vásznakkal. Kanai Griffith megkérdezi, hogy akar-e bárki is csatlakozni a szkeccs-csoporthoz, amely utalás arra a Blizzardon belüli szkeccs-csoportra, melynek létrehozásában ő is tevékenyen részt vett.

Owen’s Wishing Well / Brian „Owen” Wicks

Hol található: A Jade Forestben, Tideview Thicketben. Nehezen lehet észrevenni a fák között, ezért egy nagy kőmonolit oszlopot kell keresni, amelynek a szélén egy szikla van, melynek a tetején nincsen fa, és a kút pont alatta lesz.

Ez a kívánság kút Brian „Owen” Wicksnek állít emléket, aki 16 évesen hunyt el 2012-ben osteosarcomában, a csontrák egyik válfajában. Owen a családtagjaival kezdett el WoW-val játszani, amikor 8 éves volt. A main karaktere egy Decaulion nevű undead death knight volt a US-Gorgonnash szerveren. Szerette a játékot, és menekülést biztosított számára a rákkal 2 éven át folytatott harca elől. A családja bevitte hozzá a laptopját, amikor kezelés miatt kórházban volt, hogy egy kicsit elterelje a figyelmét betegségéről.

2012. februárjában a Make-A-Wish alapítvány segítségével Owen meglátogatta a Blizzard főhadiszállását. Itt a játék fejlesztőivel és designerjeivel együtt hozta létre az Owen’s Whising Wellt. Minden, amit látsz ezen a területen – a rovarok és a tárgyak -, azokat mind Owen választotta ki. Egy pénzérme hever a kút szélén, és ha beledobod a vízbe, kapsz egy „Made-a-Wish” szerencsehozó buffot, ami 10 percen keresztül tart. Owen családja még meg tudta mutatni a fiúnak a kívánság kutat a Mists of Pandaria béta-verziójában. Másfél héttel később a fiú elhunyt.

Owen erős és bátor maradt a betegsége során, és egy alkalommal megjegyezte, hogy valójában az onkológus csapat vívta a harcot a rákkal, ő csupán a csatatér volt. Lehet, hogy az ő harca már véget ért, de a játéknak is köszönhetően soha nem feledjük el.

Lon’li Guju / Lonesome George

Hol található: Kun-Lai Summitban, Zouchin Village-től északnyugatra a partvonalról látható a vízben.

Lon’li Guju a Lonesome George nevű óriásteknősnek állít emléket, aki a galápagosi Pinta Szigetről származott. A Pinta Sziget teknőseit az 1800as években megtizedelték, húsukért vadászták le őket a szigetre utazók és a bálnavadászok. A kora 1900as évek elejére kihaltnak is gondolták a fajt.

Azonban 1971-ben egy magányos teknőst fedeztek fel a Pinta Szigeten, majd a biztonság kedvéért a Santa Cruz szigeten található Teknős Központba vitték. A média keresztelte el a teknőst Lonesome George-nak, Magányos George-nak a híres Tv komédiás, George Gobel után. Lonesome George 2012. június 24. napján természetes halált halt közel százévesen Santa Cruz szigetén. Az ő halálával végleg kihaltnak tekinthető a fajtája.

George nagyerejű és megrendítő szimbólum volt a veszélyeztetett fajok védelméről szóló vitáknak. Élőhelye mellé ezeket a szavakat írták: „Bármi történik is ezzel az egyetlen állattal, emlékeztessen rá minket mindig, hogy a Földön minden élőlény sorsa az ember kezében van”.

A játékban Guju válaszol a /wave, /hug, /love és /kiss emote-okta, és egy pár percig követni fog téged, mielőtt meghalna, majd pedig újra feléledne a szokásos őrhelyén.

Robin / Robin Williams

Hol található? A WoDos Nagrandban, egy szigeten a South Sean, Grommashar közelében. (koordináta: 74.8, 96.6)

Robin egy méltó emléke az elhunyt színésznek és komikusnak, Robin Williamsnek, aki maga nagy számítógépjáték őrült volt. A lányát, Zeldát a Legend of Zeldáról nevezte el, és Cody nevű fiáról is úgy tartják, hogy a Final Fight egyik karakteréről kapta nevét. Robin Williams számos játékkal játszott, köztük a Warcraft III-mal, a Call of Dutyval, a Half-Life-fal, a Portallal és több Warhammer serege is volt.

Williams a WoW-val is nagyon sokat játszott. Bár sok pletyka keringett arról, hogy milyen karaktere lehetett és melyik szerveren, ez sajnos a mai napig nem került kiemelésre. Miután 2014-ben Williams elhunyt (ma már tudjuk, súlyos demenciában szenvedett, ezért követett el öngyilkosságot), a játékosok petíciót indítottak annak érdekében, hogy kapjon ő is egy emlék-karaktert. A Blizzard gyorsan megerősítette, hogy ez meg fog történni, és a WoDban valóban helyet kapott Robin Williams egyik legnépszerűbb karakterének, az Aladdin-beli Dzsinnek a másolata, aki a Robin névre hallgat.

Ahhoz, hogy megtaláljuk Dzsinit, a Nagrandban található Grommashartól délre található szigetre kell utaznunk a South Sea-n. A sziget közel található Taladorhoz is. A tengerről egy rámpa vezet fel egy dombra a sziget keleti oldalán. Itt egy hatalmas, kettévált tojást láthatunk, amelynek egyik felében egy kerti szék van, a másikban pedig egy lámpás és egy irányító doboz, amelyek utalások Mork űrhajójára. A szigeten szanaszét heverő játékok és kitömött állatok valószínűleg Williams egyik filmjére, a Toysra utalnak. A tojáshajó mellett több tárgy is található egy fa alatt. Ezek egyike az Ever-Burning Lamp. Ha rákattintunk, megjelenik a Dzsini, és azt kiáltja: „PHENOMENAL COSMIC POWERS!” Egy integetéssel és meghajlással aztán újra visszazsugorodik, hogy beférjen a lámpába, miközben a szállóigévé vált: „Itty-bitty living space” (magyarul: Fenomenális kozmikus erő egy icipici kis helyen) mondattal elbúcsúzik és eltűnik.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

2 thoughts on “10 emlékhely a WoWban, amit érdemes megnézned

  • Szép kis írás, köszi.

    Reply
  • Talena Wick

    Köszönjük. Tényleg nem teljes, mert van amire emlékszem és itt nincs, de volt olyan is, amiről nem tudtam.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .