CikkekCikkfordításWoW: Battle for Azeroth

Rejtett történetek a Battle for Azeroth-ban

A frakciók közötti háború – A Mission Table története

Miközben a játékosok számára a kiegészítő története nagyrészt Kul Tirasra, Zandalarra és a két legnagyobb frontvonalra, Arathi Highlandsre és Darkshore-ra fókuszál, a háború valójában Azeroth szinte teljes területén zajlik, még akkor is, ha mi magunk nem vagyunk jelen. Hogy honnan tudhatjuk ezt? Hát a mission table-en keresztül! Míg a korábbi kiegészítőkben a followerek küldetései nem voltak nagyon leíróak, addig a mostaniak egy teljes háború történetét mesélik el, amelyben katonai hadműveletek, orgyilkosságok és folyamatosan gazdát váltó területek szerepelnek.

A lángokban álló Kalimdor

A legtöbb hadművelet Kalimdor északi részén zajlik, amely Teldrassil felégetése óta teljes káoszban van. A night elfek csapatai evakuálták Lor’danel civil lakosságát és a terveiknek megfelelően Azuremist Isles biztonságába akarják őket kimenekíteni, azonban a Horda folyamatosan támadja csapataikat, hogy ezzel okozzon káoszt és feszültséget a night elf seregben.

Darkshore, amely eredetileg az Alliance fennhatósága alatt állt, megosztott, a déli és északi részét a Horda irányítja, míg a belső részei a zónának továbbra is az Alliance kezében vannak. Ez alól kivételt képeznek Auberdine romjai, amelyet az új, Azerite-tel felerősített Shredderek ástak ki, miközben az Alliance csapatai támadták őket, míg Shatterspear feletti hegyeken laknak jelenleg a night elfek hippogriffjei, akik szintén folyamatosan támadják a falut. Emellett az Alliance csapatai a Grove of the Ancientsnél is folyamatosan támadják a Horda bázisát.

Ashenvale is teljesen beleveszett a káoszba. A Horda fennhatósága alatt áll Zoram’gar Outpostból tervezik a támadást Azuremyst Isle ellen, míg Silverwind Refuge-t a Sentinelek, Warsong Lumber Campet a driádok támadják, és Splintertree Post is ostrom alatt áll. Az Alliance irányítása alatt van a Darkshore-ba vezető átjáró, a jelenleg az ork sereg által támadott Maestra’s post és Stardust Spire, az ostrom alatt álló Astranaar, Raynewood Retreat és Forest Song. Emellett mindkét frakció igyekszik kideríteni, mi is zajlik Blackfathom Deepsben, ahol az Alliance a Twilight’s Hammer ügynökeire bukkant, míg azok Azerite-et bányásztak.

A Barrens is teljes zűrzavarban van, mivel az Alliance megrohamozta a Crossroads-ot, hogy elvágja az Orgrimmart Thunder Bluffal összekötő útvonalat, valamint ostrom alá vették Mulgore kapuját, miközben megerősítik és újrafegyverzik Fort Triumphot, hogy megtámadhassák Desolation Holdot. Az erősítés és az ellátmány Bael Modanból érkezik, amit egyébként a Desolation Hold csapatai támadnak. Durotarhoz közel az Alliance csapatok ismét megerősítették Northwatch Holdot, bár az erődöt jelenleg goblin és ork seregek támadják.

Theramore romjainál mindkét frakció kutatásokat végez, hogy megállapíthassák, lehetséges-e egy hadműveleti központot létrehozni a romok tetején. A Hunter’s Hill és Honor Stand közötti átjáróért ádáz csatát vívnak a szemben álló felek, hiszen aki megszerzi, azé az átjárás lehetősége Stonetalon Mountaindsba. A Wailing Cavernsben szintén feltűntek az Azerite jelei, lehetséges, hogy a jövőben ez is komoly feszültséget fog gerjeszteni a két fél között. Ezenkívül az is nyilvánvalóvá vált, hogy a Steamwheedle klán a Hordát támogatja a hadjárata során.

Durotarban a Horda Orgrimmarban folyamatosan Azerite fegyvereket gyárt, miközben a közeli Razor Hillt a Sentinelek támadták meg, az Echo Islandset pedig az Alliance tengeri hadereje. Kicsit északabbra, Azsharában a Bilgewater Harbor szintén a Sentinelek támadása alatt áll. Mindkét esetben a night elfek célja az, hogy megteremtsék a lehetőségét egy közvetlen támadásnak Orgrimmar ellen. Az Alliance ezenkívül átkutatja és kifosztja Tiragarde Keepet, amiről a Horda kezdetben tévedésből azt hitte, hogy újjá akarják építeni.

Az Eastern Kingdoms Lordaeron után

Itt is a kontinens északi részén zajlanak az ütközetek és csatározások, Loch Modantól északra. A Lordaeroni csata óta az Alliance elfoglalta Tirisfalt és a Plaguelandset, és megtartotta az irányítást Gilneas felett. Innét igyekeznek még jobban visszaszorítani a Silverpine Forestben maradt Forsaken sereget, a 7. Légió pedig Shadowfang Keepet ostromolja, ahol a Forsaken patikusok egy új járványt igyekeznek kifejleszteni, amivel támadhatják majd az Alliance erőit. Hogy visszaszorítsák az Alliance ilyen nagymértékű előretörését, a Horda Sepulcherből küld erősítést, miközben az ellenség igyekszik ezt a települést is ostrom alatt tartani. Fenris’ Keep szerepe a gilneasi és a Forsaken csapatok között az, hogy elsősorban innét igyekeznek Lordaeronból evakuálni a Forsaken lakosságot.

A Horda tartja nagyrészt uralma alatt Hillsbrad Foothillst, bár az Alliance ide is elkezd nyomulni, egyrészt a Plaguelandsből Strahnbradet támadja, míg Gilneasból a Sludge Fieldset és az Azurelode Mine-t. Az Alliance paladinok visszaszerezték Southshore-t és eltökélt céljuk, hogy megtisztítják a települést, amiben a Horda igyekszik akadályozni őket. Mivel ilyen sok lordaeroni területet vesztett el, a Horda most megpróbál régi városokat feléleszteni és megerősíteni, mint Durnholde Keep, Alterac, Strahnbrad és Dun Garok, ahol a Forsakenek elesett törpök szellemeit élesztik fel, hogy az ő soraikat erősítsék, a törpök Exorcistjai azonban igyekeznek ezt megakadályozni. Aerie Peakből a Wildhammer törpök igyekeznek biztosítani az Alliance számára Darrowmere folyót és az Alliance mérnökei jelenleg azon dolgoznak, hogy a folyót teljesen elzárják a Horda elől.

Arathi Highlandbsen látszólag az Alliance-é az irányítást Stromgarde Keep felett, és innét igyekeznek erősítést küldeni, hogy a Durnholde Keepben állomásozó Horda csapatokkal harcolhassanak, azonban Thoradin’ s Wallnál megállították őket.

Expedíciók a szigetekre

Élet a normális mederben

Néhány Island Expedition quest azt mutatja, hogy az élet továbbra is folyik megszokott medrében a háború ellenére. Visszaviszünk egy kicsorbult érmet egy alvó halászfaluba Jade Forestben, átadunk egy törött iránytűt egy özvegynek Booty Bayben, aki meglepően boldog, hogy végre felélesztheti egy régi udvarlójával a kapcsolatot, miután megtudta, hogy a férje meghalt. Visszavisszük a mágikus látcsőt Baron Regilzavnak is, mivel ezt a látcsőt személyesen az ő jobb szeméhez készítették. Ezenkívül kicsit belepillanthatunk Jorun és az ő vrykul törzsének életébe, amelyről Jorundall sziget is a nevét kaphatta, ugyanakkor, miután tudomást szerzünk Jorun hatalmas flottájáról, amely ezernyi nagy hajóból áll a Great Sean, elkezdhetünk aggódni, hogy vajon mi lehet vele Azshara terve, hiszen tudjuk, hogy mennyire meg akarta szerezni a kul tirasi flottát is, hogy ne legyen egyetlen vetélytársa sem a tengerek feletti uralom megszerzésében.

A tenger mélyén

A tengeri lényekkel kapcsolatos questek elég baljós eseményekre utalnak az óceánban. A murlocok elég rossz állapotban vannak, hiszen rémisztő mágikus kísérletekről, murloc törzsek teljes elpusztításáról szólnak a hírek, sőt, egy területen arról beszélnek, hogy a víz hevesen bugyog és a hőség elviselhetetlen, amely utalhat akár Nazjatar helyére is, amely majd a Rise of Azshara során fog kiemelkedni a tengerből.

Emellett van utalás menekülő halakra is, és a 8.1.5 patchben hatalmas levágott halfejeket halászhatunk ki Darkmoon Faire-ben. Eközben megtudjuk azt is, hogy a Razorfin Jinyuk úton vannak, és egy hatalmas szörnyeteget igyekeznek levadászni, amelyet „Onoho”, vagy a „Mély Árnyék” néven ismernek – a BlizzConon látott képek alapján a jinyukkal is újra találkozni fogunk a 8.2. patchben.

Goblinok, gnómok és worgenek

A Before the Storm regényben megkezdett goblin/gnóm történetszál a kiegészítőben is folytatódik, hiszen egy Azerite-megvételéről szóló röplapot, ha visszaadunk a gnóm questgivernek, az elejt egy megjegyzést arról, hogy „Big G” nem szereti, ha sokat beszélek, amely valószínűleg egy titkos összeesküvésre utalhat Gallywix-szel közösen. Miután láttuk, hogy goblinok és gnómok a béke érdekében együttműködtek a Before the Stormban, lehetséges, hogy vannak gnómok, akik pedig aljas szándékból szövetkeznének a goblinokkal.

Eközben megtudjuk, hogy a Venture Companynek annak ellenére hosszú távú terveik vannak a jövőre vonatkozólag, hogy a vezetőjük elvesztették a Motherlode-ban! Kiderül, hogy az a Lizzarik, akinek elviszünk egy kötetet, és akiről úgy tudjuk, hogy a Steamwheedle Cartel tagja, valójában egy befektető a Venture Companyben is.

Emellett a worgenek története is folytatódik egy kicsikét, miután kiderül, hogy a legelső worgenné váló druidák, akiknek elvileg a Emerald Dreamben kellene bebörtönözve aludniuk, valószínűleg a Legion elleni háború zűrzavara során kiszabadultak és az egyik szigetre mentek.

A Lich King elleni harc után

Vannak questek, amikben fény derül arra is, mi lett a sorsuk azoknak, akik fellázadtak korábban a Lich King ellen. Megtudjuk, hogy a War of the Spider, a Pók Háborúja során elmenekült Vorus az ivadékaival együtt egy szörnyű út során eljutott egy messzi-messzi szigetre. Igaz, hogy útközben számos fiatal ivadékát meg kellett ennie a túlélés érdekében, azonban ezen a szigeten végre boldogok lehettek… amíg mi meg nem érkeztünk és meg nem öltük őket.

Hozzájuk hasonlóan szembeszállunk az Icetusk klán maradékával is, akik azon Ice trollokból maradtak fenn, akik eredetileg ellenálltak a Lich Kingnek, azonban a nehéz idők és a kétségbeesés a nekromancia felé sodorta őket.

A Sárkánynemzetségek felbukkanása

A sárkányok sorsa a Cataclysm vége óta erősen kérdéses. A Legion során a sámánok megtudták, hogy a Twilight sárkányok visszatértek és megtámadták Deepholmot Zeryxia vezetésével, aki a Dark Beyondból szól Sintharia leszármazottjaihoz. Utalás történik arra is, hogy Grim Batolban még egy igen jelentős populáció élhet ezekből a sárkányokból. Tudjuk, hogy Deathwinggel N’Zoth dolgozott együtt, és Deathwing hozta létre a Twilight sárkányokat, ezért lehet, hogy az Old God ismét a sárkányokból akar egy sereget toborozni.

Úgy tűnik, van remény a Fekete sárkányok számára is. Amikor Blackwing Descentben kutatunk Wrathion után, az egyik őr elejti, hogy a sárkány talán a Dragon Isles-on, vagyis a Sárkány-szigeteken van, mivel éppen ezeket a szigeteket kutatja – a szigetek a vanilla WoW során eredetileg Old Godoknak emelt templomoknak adtak volna otthon. A fekete sárkányok nagy többsége halott, vagy az Old Godok befolyása alatt állt, azonban vannak kivételek is, mint például Ebyssian, aki Spiritwalker Ebonhornként segített a Highmountain taureneknek. Bár Ebyssian semmit nem hajlandó elárulni, a tény, hogy egy újabb fertőzésmentes fekete pikkelyre bukkanunk, utalhat arra, hogy vannak még tiszta fekete sárkányok, akikkel Wrathion találkozhat.

Újjáélesztett Titán Szerkezetek

Úgy tűnik, hogy a Sargeras által ejtett Seb a Világon számos ősi kriptát is felélesztett a föld mélyén. Ősi kripta-kulcsokra bukkanunk, amelyeknek a célja, hogy a Mogu Birodalom által kezelt Titán szerkezeteket beindítsanak. Lorewalker Cho elmeséli, hogy a kezünkben tartott eszköz a Száz Király Korából származik, amikor a Mogu királyok nekromanciát gyakoroltak, és crypt lordokat élesztettek fel, hogy a föld alól irányítsák a világot.

Feléledt a Tol’viroknak is egy új ága, akiket Amathetnek hívnak. Úgy gondolják, hogy isteni joguk van az Azerite-re, és saját őrzőket hoztak létre, amely arra utal, hogy lehet egy még a Forge of Willshez vagy a Halls of Originationhoz hasonló titán építmény valamerre. A Forge a kozmikus energiák segítségével érző lényeket hozott létre, míg a Halls of Origination egyik célja volt, hogy a föld ritmusát szabályozza… vagy eltöröljön minden élőt Azeroth felszínéről, ha az korrumpálódik az Old Godok által. Amúgyis vékony jégen járunk, hiszen a 8.1.5 során a Magni-féle küldetések is folytatódni fognak és megtudjuk, hogy Azeroth továbbra is haldoklik, és úgy tűnik, semmi nem gyógyítja meg azok közül, amiket eddig próbáltunk.

Váratlan fenyegetések

Végül felbukkan még néhány váratlan fenyegetés is a láthatáron, olyan helyekről, amelyekről már egy ideje nem hallottunk. Találkozunk régi ismerősünkkel, Duke Hydraxis-szal, akitől megtudjuk, hogy az Azerite fellázította a kisebb elementál lordokat – úgy tűnik, hiába öltük meg Al’Akirt, Ragnarost kétszer is, mert ezek a kisebb elementálok most megpróbálnak szembeszállni azokkal az elementál lordokkal, akikkel a Legion sámán kampánya során szövetségre léptünk. Ne feledjük, bár először igyekeztek az elemek szembeszállni az Old Godokkal, utána hűséges szolgáik lettek, szóval az is előfordulhat, hogy vannak elemek, akik ismét szövetkeztek a Black Empire-rel. Emellett a Legionben velünk szövetségre lépő elementálokkal is gyengül a kapcsolat, hiszen Smolderon eltűnt, Dark Iron törpök egy lázadó csoportja ismét megpróbálja megidézni Ragnarost, és a Blacksmithing questek során az is kiderül, hogy Therazane sincs velünk megelégedve.

Az is kiderül, hogy egy másik halottnak gondolt ellenség is visszatért – Helya, akit a Trial of Valor során győztünk le. Helya mégis visszatért, és ahogy Valdemar kijelenti, hogy „Nem ölhetitek meg a halált!”, el kell gondolkodnunk rajta, hogy vajon mi lesz a Sylvanas-szal kötött alkujával. Valamint az is érdekes, hogy miért akarta Odyn, hogy győzzük le Helyát, ha látszólag nem is tud meghalni… vajon Odyn is rejtegetett valamit mindvégig előttünk?

Végül kiderül, hogy a life spirit, az élet-energia sem mindig néz ránk jóindulatúan, hiszen megjegyzik, hogy „Nem mindenki, aki a természeti világot őrzi, tekinti a ti fajtátokat a szövetségesének. Vannak olyanok is a fajtámban, akik mindenekelőtt az egyensúlyt szeretnék megőrizni. Mégha ez a ti halálotokat is jelenti.” Ez az egyensúly mondat összecseng azzal, amit Bwonsamdi és a Lich King mondtak Sylvanasról, hogy fenyegeti az egyensúlyt. És ne felejtsük el, ahogy fent már említettem, hogy lehet, hogy van egy másik Titán Forge is Azerothon, amely képes az életet kiiktatni…

Forrás: Wowhead

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .