CikkekCikkfordításKarakterek történeteWarcraft történelem

Fandral Staghelm arrogáns és tragikus élete

Fandral Staghelmmel már a WoW elindulásakor találkozhattunk, és sokan meglepődve tapasztalták, hogy a night elf druidák vezetője nem a Warcraft 3-ban megismert Malfurion Stormrage volt, hanem ez a kissé öntelt, lekezelően beszélő új férfi, aki nem igazán tiszteli a night elfek vezetőjét, Tyrande Whisperwindet sem. Aztán fokozatosan kezdtünk megismerkedni a történetével, mígnem a Cataclysm során már raidbossként találkozhattunk vele Firelandsen. Fandral története azonban a WoW előtt kezdődött, sőt, már a War of the Shifting Sands (Futóhomok Háború) előtt. Most ismerkedjünk meg vele!

Cenarion Circle

Fandral Staghelm szüleiről soha nem történt említés, ezért továbbra sem tudjuk, hogy ki nevelte fel az Archdruidot vagy hogy honnan származik. Azt azonban tudjuk, hogy az egyik első night elf volt, aki az Ősök Háborúját (War of the Ancients) követően érdeklődni kezdett a druidizmus iránt. Fandral jelen volt a Cenarion Circle (Cenarion Kör) megalapításakor is a Szatírok Háborúja után. Még egyet is értett annak céljával – létrehozni egy druida hagyományt, és megakadályozni a druidák mágiájával való visszaélést.

És mégis… közel 4500 évvel az Első Háború előtt már írásos emlék van Fandral lázadozásának jeleiről. A világon szerteszét saronite csomók kezdtek megjelenni. Fandral nem konzultált a Cenarion Circle-lel a különös ásványanyag lelőhelyeiről. A probléma megoldását saját kezébe vette, majd a Nordrassilról, a Világfáról ágakat szerzett és azokat elültette azokon a területeken, ahol az érc felbukkant.

A legnagyobb ilyen lelőhely Grizzly Hillsben volt, és itt nőtt a legnagyobb fa is. Fandral a fát Andrassilnak, a ‘Hó Koronájának’ keresztelte el. És amikor a Cenarion Circle felfedezte, hogy mit tett Fandral, felháborodásuk jogos volt. Nem kért tőlük engedélyt, egyszerűen csak elvett ágakat a Világfáról – az Aspektusok szent ajándékáról – és szétszórta őket a világban. Ez az arrogancia megnyilvánulása volt, ugyanakkor a Circle nem tagadhatta, hogy Andrassil és a többi fa tette a dolgát.

Ugyanakkor elgondolkodtató – miért cselekedett vajon így Fandral? Miért hagyta figyelmen kívül a Circle-t és cselekedett a saját szakállára? Vajon egyszerűen arrogancia volt ez a részéről, vagy a Cenarion Circle-lel – és Malfurionnal – szembeni elégedetlensége ilyen régre nyúlik vissza?

Rémálmok

Lehet, hogy a fáknak sikerült megállítaniuk a saronite terjedését, azonban volt egy nem kívánatos mellékhatásuk is. Andrassil gyökerei olyan mélyre nyúltak a földbe, hogy súrolták az Old God, Yogg-Saron börtönét. És Yogg-Saron nem vesztegette az időt, hanem megfertőzte a fát, átjáróként használta az Emerald Dreambe, és ezzel utat nyitott a többi Old God számára, hogy megrontsák Ysera birodalmát. Akár tisztában volt ezzel, akár nem, Fandral volt a felelős a későbbi Emerald Nightmare (Smaragd Rémálom) kezdetéért.

Fandral rémálma ugyanakkor már elkezdődött.

Valamikor, amikor éppen nem aludt az Emerald Dreamben, Fandral találkozott és beleszeretett egy ismeretlen night elfbe. Felesége azonban belehalt közös gyermekük – egy Valstann nevű fiú – születésébe. Fandral valósággal csüngött Valstannon – a fiú volt Fandral egyetlen családja. És Valstann is csüngött az apján cserébe, és igyekezett minden módon apja kedvében járni és lenyűgözni őt. Amikor Valstann megnősült, Fandral a feleségét, Leyarát melegen üdvözölte kicsiny családja újabb tagjaként.

Amikor a War of the Shifting Sands megkezdődött, Fandral Silithusba utazott fiával az oldalán. Staghelm kegyetlenül hatékonynak bizonyult, ha a Qirajik ellen harcolt. Olyan hatékony volt, hogy a Qiraji vezetők egy tervet eszeltek ki arra, hogy leszámoljanak vele. Csapjanak le Fandral leggyengébb pontjára: a fiára.

General Rajaxx egy elterelő hadművelet keretében megtámadta Southwind Village-et, hogy csapdába csalja Valstannt. Miután csapatait leölték, Valstannt a frontvonalhoz vitette Rayaxx. Ott az egész egyesült night elf sereg és maga Fandral előtt Rajaxx széttépte a fiút, kegyetlenül megölve Fandral rémült szemei előtt az egyetlent, akit a night elf druida fontosnak tartott.

Utóhatás

Ez összetörte Fandralt. Az egyetlen dolog, amely megakadályozta, hogy a night elfek végül elveszítsék a háborút, a sárkánynemzetségek közbeavatkozása volt, akik egy hatalmas fal mögé zárták a Qirajiakat. Ugyanakkor Fandral nem érzett örömöt a győzelemben. Anachronos megpróbálta a gyászoló night elfnek adni a Scepter of the Shifting Sands-et, azonban Fandral nem akart részt venni benne. Összetörte a Sceptert, amely darabjaira hullott, és otthagyta őket Silithusban, és soha többé nem tért vissza.

Talán ez volt az, amikor Fandral kezdett kicsit megőrülni. Ez mondjuk nem volt tőle szokatlan – végül is ő ültette el azokat a Világfákat, amelyek megnyitották az utat az Old Godok számára. Arrogáns volt, ez kétségtelen, ugyanakkor fájdalmai voltak. Elvesztette mindenét – és nem ő volt az egyetlen. Fandral visszatért az erdők közé, ahol Leyara egy lánygyermeknek adott életet – Valstann gyermekének. Fandral megesküdött, hogy mindkettejüket megóvja.

És Fandral továbbra is összetűzésbe keveredett Malfurionnal. Talán az Archdruidot okolta Valstann haláláért, vagy talán túlságosan elemésztette a gyász ahhoz, hogy meglássa saját arroganciáját. Azonban a Harmadik Háború után Fandral javasolta, hogy egy új Világfát hozzanak létre, amely helyettesítheti Nordrassilt és visszaállíthatja a night elfek elveszett halhatatlanságát. Malfurion nem értett vele együtt, és rámutatott arra, hogy az Aspektusok semmilyen körülmények között nem fognak megáldani egy ilyen önérdekű cselekedetet.

Nem sokkal ezután Malfurion visszatért az Emerald Dreambe… és nem ébredt fel belőle.

Morrowgrain

Malfurion eltűnt, és távollétében Fandral lépett a helyébe, mint az új Archdruid (Fődruida). Mivel nem volt más, aki vitába szállt volna vele, Fandral meggyőzte a többi druidát arról, hogy egy új Világfát hozzanak létre, a Teldrassilt. És aztán Staghelmnek volt bátorsága ahhoz, hogy személyesen keresse fel a Sárkány Aspektusokat, hogy áldásukat kérje. Azok udvariasan elutasították.

Archdruid Staghelm semmilyen tekintetben nem hasonlított Malfurionra. Gyakran összetűzésbe került Tyrande-dal, akit gyenge és a night elfek jövőjéről semmilyen elképzeléssel nem rendelkező vezetőnek tartott. Aztán összetűzésbe került a Cenarion Circle-lel is, mivel nem értett egyet abban, hogy tauren druidák is a rend tagjai lehessenek. Fandralt nem érdekelte Azeroth többi népe, úgy gondolta, hogy a night elfek felsőbbrendűek voltak, és erős katonai lépéseket követelt a durotari orkokkal szemben. És nem rejtette véka alá, hogy lenézi Whisperwindet és szinte mindenki mást.

Igazából az egyetlen dolog, amire hasznosnak tartott másokat, az a Morrowgrain beszerzése volt. Ebből növényből egész készletei voltak, amely kíváncsivá tette druida társait. A taurenek és a Cenarion Circle más tagjai elkezdték számára gyűjteni a gyógynövényt. Remélték, hogy felfedhetik a növény rendeltetését és Staghelm különös elragadtatását ezzel kapcsolatban.

Valójában Fandral a növényt használta arra, hogy Malfuriont álomban tartsa.

Valstann

Archdruid Fandral Staghelm nem a saját akaratából cselekedett. Kapcsolatba lépett vele szeretett fiának, Valstannak a látomása. Valstann elmondta az apjának, hogy vissza tud térni az életbe, ha Fandral megteszi az ehhez szükséges előkészületeket. Tartsa Stormrage-et a Dreambe zárva. Olston be egy különös ágat a Teldrassilba. Irányítsa a Cenarion Circle-t, hogy erejükkel táplálják a Világfát.

Valstann természetesen nem a valódi Valstann volt. Csak egy Xavius, a Nightmare Lord által létrehozott látomás volt. Az ág, amivel Fandral beoltotta a Világfát, Xavius lelkének maradványait tartalmazta. Malfurion Stormrage-nek végül sikerült kiszabadulnia az Emerald Dreamből, szembeszállnia Fandrallal, és széttörnie Valstann illuzióját Fandral szeme láttára.

Fandral másodjára is átélhette szeretett fia halálát – és ez alkalommal az átéltek teljesen széttörték őt. Fandralt a Barrow Densbe vitték abban a reményben, hogy egy nap majd felépülhet.

A Láng Druidája (Druid of the Flame)

Azonban az Old Godok és szövetségeseik még nem végeztek Fandral Staghelmmel. Ragnaros megszervezte Staghelm kiszabadítását, és visszaadta neki ép elméjét, valamint teljes erejű dühét Malfurionnal és a többi night elffel szemben. A Firelord (Tűzúr) egy pozíciót ajánlott neki, mint az új Majordomo, és mindennek tetejében erőt is adott. Egy új druida rend született meg, amelynek Fandral volt a vezetője: a Láng Druidái (Druids of the Flame).

Hozzá hasonló gondolkodású druidákat nyert meg az ügynek, olyan druidákat, akik maguk is látták azt, amit a night elf civilizáció hanyatlásának is lehet magyarázni. Olyan night elfeket, akik kiábrándultak Stormrage és Whisperwind irányításából. És olyan night elfeket, akik hozzá hasonlóan elvesztettek mindent és mindenkit. Fandral meglátogatta Leyarát, aki lánya halálát gyászolta, aki az utolsó összekötő kapocs volt számukra Valstannal.

Miért egyezett bele mindebbe Fandral? Mivel még mindig a fia halálát gyászolta. Dühében és gyászában romba akarta dönteni a világot, amely csak romba dönteni tudta az ő életét. Staghelm nem akart egy olyan világban élni, amelyben nincs jelen Valstann – és mi megtettük neki azt a szívességet Firelandsben, hogy nem kell tovább így élnie, hiszen véget vetettünk az Archdruid of the Flame életének.

Örökség

Az ő története a gyász és büszkeség története, de ennél sokkal több is van benne. Néhány dologban Fandralnak kétségtelenül nem volt igaza. De más dolgokban volt néhány érdekes észrevétele. A Harmadik Háború óta a night elfek nagyon sok szenvedésen és veszteségen mentek keresztül. Lehet azon vitatkozni, hogy egyszerűen csak vissza kellett volna térniük az erdőik közé és figyelmen kívül hagyni az Alliance-t, akkor jobb sorsuk lenne. Amellett is lehet érvelni, hogy talán nagyobb katonai jelenlétet kellett volna felmutatniuk a Hordával szemben, kiűzni őket teljesen Ashenvale erdőiből és máshová zavarni őket.

Ugyanakkor Fandral annyira arrogáns volt, hogy óhatatlanul elgondolkodik rajta az ember, hogy ez vajon honnan ered. Kik voltak a szülei? Lehet, hogy eredetileg Highborne családból származott? Mi történt velük? Az Ősök Háborúja során ölték meg őket? Vagy tagjai voltak annak a Highborne kontingensnek, akiket Malfurion száműzött a tengeren túlra?

És nem tehetek róla, de úgy érzem, hogy túl korán leszámoltunk Staghelmmel. Fandralban meg lett volna a lehetőség arra, hogy Garrosh Hellscream Alliance-beli verziója legyen – egy olyan vezető, aki csak a legjobbat akarja népének, még akkor is, ha ennek során mindenki máson át kell gázolnia. Egy eltérő véleményű hang, amelyben van valamennyi igazság. Az a fajta hang, amely képes egy frakción belüli összetűzést generálni, ahogy azt Hellscream esetében láttuk a Hordánál.

Sose tudjuk meg, hogy mi történhetett volna. De Fandral Staghelm ettől még Azeroth egyik nagyszerű karaktere. Az egyik olyan WoW eredetű karakter, amely kitűnt a többiek közül, egyrészt jellemével a night elf szintezés során, másrészt figyelmeztető történetével, hogy mi történhet, ha hagyjuk, hogy az arrogancia irányítsa tetteinket.

Forrás: Anne Stickney – Know your lore: Fandral Staghelm /Blizzardwatch/

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

4 thoughts on “Fandral Staghelm arrogáns és tragikus élete

 • „, aki nem igazán tiszteli a night elfek vezetőjét, Tyrande Whisperwindet is”

  SEM.
  Gitta ez a fordítás még mindig nem megy neked.

  Reply
  • Akkor minek olvasol, ha egy 1600 szavas fordításban találsz egy hibát?

   Reply
 • „, aki nem igazán tiszteli a night elfek vezetőjét, Tyrande Whisperwindet is”

  SEM.
  Gitta ez a fordítás még mindig nem megy neked.

  Reply
  • Akkor minek olvasol, ha egy 1600 szavas fordításban találsz egy hibát?

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .