CikkekNépek történelmeVendégírás

Történelemóra Retró – A zöld sárkányok /írta: Wolverine/

Amikor a titánok felruházták hatalommal a dragonflightokat, a zöld sárkányok vezetője, Ysera a természet és az álmok feletti hatalmat kapta meg. Ysera szelleme a Dream of Creationhöz kötve a saját birodalmában, az Emerald Dreamben álmodik, és onnan felügyeli a Dreamen kívül Azeroth természetét is. Az Emerald Dreamben az időnek, mint fogalomnak nincs sok értelme, így az itt élők gyakorlatilag halhatatlanok; ennek köszönhetően a zöld sárkánynemzetség tagjai is rendkívül hosszú életűek. A zöld sárkányok a legbékésebbek a dragonflightok közül, és ők reagálnak a legkésőbb az Azerothon felmerülő problémákra.

Ugyanakkor rendkívül gyorsak: sokszor használnak teleportációt, vagy az Emerald Dreamen keresztül utaznak, így előzve meg a hagyományosabb úton járókat. Humanoid alakjuk a legtöbbször night elf vagy high elf, míg sárkányformában sokszor éteri alakot öltenek, amitől úgy tűnnek, mintha nem is lennének jelen ebben a világban (és ez sokszor igaz is). A zöld sárkányok viszonylag korán jó barátságot alakítottak ki a night elfekkel, különösen Malfurion Stromrage-dzsel és a frissen alakuló druida rend tagjaival. Nekik Ysera azt is megengedte, hogy belépjenek a birodalmába és az Emerald Dreamben töltsék idejük jelentős részét. Amikor a Burning Legion megtámadta Azerothot, a zöld sárkányok is csatlakoztak a démonok elleni harchoz, és Ysera is hozzáadta a dragonflight tagjaival együtt az erejét a Dragon Soulhoz. Neltharion árulása súlyos csapás volt a zöld sárkányokra is, és Deathwing az ő létszámukat is megritkította a csatában és ezt követően a zöld sárkányok is visszavonultak.

A Sunderinget követően Ysera, Nozdormu és Alexstrasza egy mágikus pecsétet tettek a Demon Soulra, hogy megakadályozzák a sárkányokat a varázsszer újbóli használatában, majd elrejtették a talizmánt. Ezután a Hyjal-hegyre menekült night elf túlélőket látogatták meg, ahol Alexstrasza elültette azt a makkot, amiből kinőtt az új World Tree, Nordrassil; és mindhárom Aspect megáldotta a fát. Ysera továbbra is helyet biztosított a night elf druidáknak az Emerald Dreamben, akik ezután évezredekig aludtak, és csak a legnagyobb veszedelmek idején ébredtek fel mágikus álmukból. A Dream és Azeroth között 5 portál létezik: egy-egy található meg Ashenvale-ben, Feralasban, Hinterlandsen, Duskwoodban és Crystalsong Forestben – valamennyit a zöld sárkányok őrzik.

A zöld sárkányok különösen jó kapcsolatot alakítottak ki az Azuremyst és Bloodmyst Islesen élő night elfekkel, akiket Prince Toreth vezetett – még azt is megengedték nekik, hogy a hátukon ülve vonuljanak a harcba. Őket ismerték Loreth’aran sárkánylovasaiként. Mivel a Sundering után a fekete sárkányok pusztító háborúba keveredtek a többi sárkánynemzetséggel, nem meglepő, hogy a feketék Razormaw vezetésével megtámadták Loreth’aran lakóit és nem kegyelmeztek senkinek, se sárkánynak, se elfnek; ugyanakkor ők is súlyos veszteségeket szenvedtek a harcban, maga Razormaw is elesett. A csata után Wyrmscar Islandet csak a halottak csontjai borították, és nem is maradt itt más, mint néhány élőhalottként visszatért zöld whelp és Prince Toreth bosszúvágyó szelleme.

Amikor a silithidek és a qirajiak komolyan veszélyeztették a night elfeket a War of the Shifting Sands során, a zöld dragonflight tagjai is csatlakoztak a harchoz és segítettek a night elfek seregeinek visszaszorítani a qirajiakat Ahn’Qirajba – igaz, eközben egyikük, Merithra fogságba esett a városban Arygos és Caelestrasz társaságában. Miután Fandral Staghelm elpusztította a várost lezáró Scepter of the Shifting Sandset, a bronz sárkány Anachronos az egyik szilánkot Ysera egyik házastársának, Eranikusnak adta.

A zöld sárkányok legközelebb akkor léptek közbe, amikor a Zul’Gurubból elűzött Atal’ai papok Swamp of Sorrowsban új templomot építettek, ahol meg akarták idézni istenüket, Hakkart. Ysera dühében elsüllyesztette a templomot, és sárkányait Eranikus és Itharius vezetésével a frissen keletkezett tó védelmére rendelte egyértelmű utasítással: senki sem jöhet ki Sunken Temple-ből, és senki sem mehet be oda.

Amikor a Második Háborúban az orkok fogságba ejtették Alexstraszát és a vörös sárkánynemzetséget, a kevés szabadon maradt vörös sárkány egyike, Korialstrasz megpróbálta kijárni Ysera segítségét párja kiszabadításához, de az Aspect házastársai elutasították ezt. Azonban Korialstrasz eljutott Yserához és személyes találkozójukon meggyőzte arról, hogy segítsen kiszabadítani testvérét; sőt, Ysera Nozdormut és Malygost is rávette arra, hogy segítsenek. Miután Rhonin a grim batoli csata során elpusztította a Demon Soult, valamennyi sárkány visszakapta tízezer évvel korábbi erejét, beleértve az Aspecteket is – és még Deathwing sem tudott megállni a sárkányok 4 vezetőjének együttes rohama előtt. A Harmadik Háborúban azonban a zöld sárkányok sem vettek részt; viszont a hyjali csata után a vörös és a bronz sárkányokkal együtt őrizték Nordrassil maradványait.

A Sunwell maradványainál is láttak zöld sárkányokat, akik a vörös nemzetség tagjaival együtt a Sunwell megmaradt eszenciáját keresték. Nemrég azonban komoly veszélybe került az Emerald Dream: a Nightmare néven ismert ellenség megtámadta Ysera birodalmát. Sok korábban békés lény áldozatul esett a terjedő korrupciónak, beleértve a sárkánynemzetség egy részét is. A Nightmare még nem érte el Ysera lakhelyét, az Eye of Yserát – de ez csak idő kérdése. A druidák egy része is itt harcol a korrupció ellen, beleértve Malfuriont és az Azerothon halott Cenariust is. Ugyanakkor ők sem immunisak… A Nightmare megfertőzte a Barrens újjáélesztésén dolgozó Naralex tanítványait, akik azóta Wailing Cavernst járják, mint a Druids of the Fang halálos kígyódruidái. A Sunken Temple-t őrző sárkányok egyik vezetője, Eranikus is a Nightmare hatása alá került, ahogy a templomot védő sárkányok egy része is. A Nightmare megfertőzte Ysera 4 hadnagyát is: Lethon, Emeriss, Ysondre és Taerar saját korábbi alakjuk korrupt változatában a pusztításra törekednek, ráadásul mindezt Azerothon teszik, a Dreambe vezető portáloknál… A Nightmare eközben már felütötte a fejét Moonglade-ben, Stormrage Barrow Densben is… és a jelek szerint Ysera is kezd áldozatul esni: amikor Nishera a segítségét kérte az Emerald Dragonshrine-t megtámadó Scourge ellen, Ysera a Dragonshrine őreinek azt a parancsot adta, hogy mindenkit pusztítsanak el, aki be akar lépni.

Ugyanakkor van remény. Eranikust csapdába esése után Keeper Remulos megidézte Moonglade-be, és Tyrande-nak sikerült Elune hatalmával megtisztítania a sárkányt. Eranikus azóta visszatért a Dreambe, hogy házastársa, Ysera és szövetségesei, Malfurion és Cenarius oldalán harcoljon tovább. Azt is mondják, hogy Malfurion a Nightmare-t uraló Nightmare Lord fogságába esett…

További írások a zöld sárkányokkal kapcsolatban:

Jelenleg zajlik a blog 2018-as olvasói elégedettségi felmérése. Kérlek, ha még nem töltötted ki, szánj rá pár percet, hogy értékeled az oldalamat, sokat segítesz vele 🙂

https://goo.gl/forms/pbLo7vnf9VrSB7a02

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .