CikkekNépek történelmeVanilla WoWWarcraft történelem

A Night elfek – Classic Lore Guide

A Night elfek (éjelfek), akik saját nyelvükön, a Darnassian nyelven magukat kal’dorei-oknak, vagyis a „Csillagok Gyermekeinek” nevezik, egy nagyerejű és misztikus faj, akiknek az eredete az ősi időkig nyúlik vissza. A sötét trollokból kifejlődött night elfek az elsők között voltak, akik tanulmányozták az arcane mágiát, ennek köszönhetően pedig egy mágikus és igen fejlett civilizációt hoztak létre az ősi Kalimdoron. Birodalmuk virágzásának tetőpontján azonban mágia-használatuk olyan nagy méretet öltött, hogy egy szörnyű konfliktusba kerültek a Burning Legionnel, vagyis a Lángoló Légióval szemben 10.000 évvel ezelőtt, azonban végül győzelmet arattak a démonok felett, ami ugyanakkor magával hozta a Sunderinget, vagyis a Hasadást, melynek következtében Kalimdor darabokra szakadt, és kialakultak a ma is jelenlévő kontinensek. A night elfek az események hatására felhagytak az arcane mágia gyakorlásával, mivel féltek attól, hogy ezzel ismét Azeroth-ra csábítják a Burning Legiont. Ennek hatására több elf csoport is elhagyta a night elfek központját. A megmaradt night elfek egy teljesen más társadalmat hoztak létre, melynek középpontjában a druidizmus állt, hogy harmóniában éljenek a természeti világgal és annak lakóival.

Az évezredek során a night elfek egy önellátó és öntudatos, időnként önelégült néppé fejlődtek, akik az izoláció, az elszigeteltség lelkes hívei voltak. Elzárkózásuknak a Harmadik Háború vetett véget, ahol az Eastern Kingdomsból érkező menekültekkel közösen győzték le a visszatérő Burning Legiont a Hyjal-hegyi csatában, vagyis a Battle of Mount Hyjalban. Ezután csatlakoztak a Szövetséghez, vagyis az Alliance-hoz, válaszlépésként arra, hogy a Horda megjelent és elkezdte felgyújtani az erdőket Ashenvale-ben.

Történelem

A Night elfek megjelenése:

Az ősi troll faj, a dark trollok egy törzse fokozatosan az ősi Kalimdor szíve felé vándorolt, majd a Well of Eternity (Örökkévalóság Kútja) partján telepedtek le. A tó arcane energiái fokozatosan átalakították a trollokat, és belőlük jöttek létre a kal’doreiok, vagyis a night elfek. 14.000 évvel ezelőtt létrejött a kaldoreiek birodalma.

13.500 évvel ezelőtt – A Kaldorei Birodalom virágzása:

A kaldoreiek egyre aktívabban tanulmányozták és használták az arcane mágiát, birodalmuk egyre fejlettebbé vált. A mágiát az akaratukhoz hajlították, és segítségével gyönyörű városokat építettek fel, fegyvereket kovácsoltak, és átformálták a területet. Néhány Kaldorei azonban figyelmeztette társait a túlzott mágia-használat esetleges veszélyeire. Megjelent az osztály-rendszer, a felső osztályhoz tartozó Kaldoreiek magukat Highborne-nak (Nemesenszületett) kezdték hívni, és elkezdték kisajátítani a mágia használatát.

10.000 évvel ezelőtt – War of the Ancients, vagyis az Ősök Háborúja:

Sargeras, a bukott titán érzékelte a Highborne-ok mágia-használatát és elhatározta, hogy megtámadja Azeroth-ot. Befolyása alá vonta Azshara Királynőt és követőit, akik egy portált nyitottak a Twisting Netherbe, melyen keresztül a Burning Legion Azeroth-ra érkezett, és megkezdték a világ meghódítását. A night elfek egy része más népekkel és fajokkal együtt igyekezett ellenállni a Burning Legion démonjainak. Malfurion Stormrage vezetésével néhány night elfnek sikerült elpusztítania a Well of Eternityt, ezzel pedig megakadályozták, hogy Sargeras a bolygóra léphessen, és megállították a démonok invázióját. Ugyanakkor egy hatalmas kataklizmát is okoztak, amit Sunderingnek neveznek, melynek során Kalimdor földrészének 80 %-át hullámok borították, az ősi kontinens pedig különálló földrészekre bomlott.

Az újjászerveződő night elf társadalom:

Illidan Stormrage a Mount Hyjal hegy tetején lévő tóba öntötte a Well of Eternityből származó vizet. Ezért a tettéért és a mágia-használatért testvére, Malfurion Stormrage élethosszig tartó börtönbüntetésre ítélte. Az új tóba egy makkot ültettek, melyből a Nordrassil nevű World Tree nőtt ki. Az újra virágzó night elf társadalom Ashenvale erdőit is elfoglalta. Tyrande Whisperwind, a Sisterhood of Elune vezetője lett a night elfek vezetője, aki katonai szervezetként létrehozza a Sentineleket. Malfurion Stormrage megkezdte más druidák kiképzését.

9.300 évvel ezelőtt – A Szatírok Háborúja:

A War of the Ancients után megmaradó szatírok megtámadták a night elfeket, akik végül legyőzték őket. A háború során Malfurion Stormrage betiltotta a pack form használatát, ennek azonban nem minden druida engedelmeskedett, így létrejöttek az első worgenek.

7.300 évvel ezelőtt – A Highborne-ok száműzése:

A War of the Ancients során a night elf társadalomba tartozó Highborne-ok nem hagytak fel az arcane mágia használatával, ezért száműzték őket Kalimdorról. Dath’remar Sunstrider vezetésével átkeltek a Great Sea-n, és Quel’Thalas néven egy új birodalmat hoztak létre. A druidák megkezdték Hosszú Virrasztásukat (Long Vigil).

4.500 évvel ezelőtt – Andrassil létrehozása és bukása

A Cenarion Circle engedélye nélkül Fandral Staghelm egy Nordrassilból származó magot ültetett el Northrenden azért, hogy megállítsa a saronite terjedését. A magból hamarosan Andrassil nőtt ki, azonban a fát Yogg-Saron, az Old God megrontotta. A druidák kénytelenek voltak a hatalmas fát kivágni, amelynek aztán a Vordrassil nevet adták.

975 évvel ezelőtt – War of the Shifting Sands (az Áradó Homok Háborúja)

Az Old God, C’Thun és szolgái, a qirajik felébredtek, és megtámadták Kalimdort. Fandral Staghelm vezette a night elfeket és a sárkányokat a qirajik ellen, visszaszorítva őket Silithus sivatagjába. Sikeresen elzárjták őket Ahn’Qiraj kapui mögött, de Fandral fiát megölték a háborúban.

21 évvel a Dark Portal megnyitása után – Battle for Mount Hyjal

Kalimdor túlélőit, és az itt őshonos night elfeket Medivh Próféta hozta össze a Harmadik Háború során, és egyesíti őket Archimonde támadásával szemben. Archimonde-ot a Mount Hyjalnél legyőzték, de a World Tree Nordrassil súlyosan megsérült, melynek következtében a night elfek elveszítették halhatatlanságukat.

22 évvel a Dark Portal megnyitása után

Illidan Stormrage legyőzte a dreadlord Tichondriust és megszerezte Gul’dan koponyáját, majd megpróbálta megállítani a death knight Arthast. Ezt követően Outlandre ment, ahol legyőzte a pit lord Maghteridont és a Fel Horda, valamint a démonok ellen harcolt.

Fandral Staghelm Malfurion Stormrage tiltakozása ellenére elülteti Teldrassilt, amelynek lombkoronájában létrejön az új főváros, Darnassus.

A night elfek csatlakoztak az Alliance-hoz. Brann Bronzebeard is leírta saját szavaival a night elfek történelmét.

Night elfek a Classic WoW során:

A night elfek számára az élet váratlan fordulatot vett. A Harmadik Háború végén Nordrassilt elpusztították, és ezzel együtt a Kaldoreiek is elveszítették a halhatatlanságukat. Archdruid Fandral Staghelm egy újabb Világfát akart ültetni, Malfurion azonban figyelmeztette, hogy a természet soha nem fog megáldani egy ilyen önző tettet. Nem sokkal ezután Malfurion mély álomba zuhant, amelyből nem ébredt fel. Így Tyrande Whisperwind egyedül maradt, hogy irányítsa a Night Elfeket… Fandral pedig a Cenarion Circle druidáit vezethette.

De úgy tűnt, hogy Malfurion figyelmeztetése helyes volt. Az Aspektusok áldása nélkül Teldrassil lassan a korrupció és megrontás áldozatává vált. Eközben Tyrande és Fandral sem voltak éppen a legjobb viszonyban – Malfurion Stormrage-ről pedig senki nem hallott semmit. Fandral nyers vezetése úgy tűnt, hogy nem terjedt ki minden druidára. Voltak, akik megkérdőjelezték szándékait, különösen a vonzódását egy furcsa növényhez, amit Moorowgrainnek hívtak.

A későbbi patchek során Fandral múltjáról többet is megtudhattunk, miután Silithusban felfedeztük a Scarab Falat. A játékosok elkezdték felkutatni a Scepter of the Shifting Sands darabjait annak érdekében, hogy kinyithassák a falat, és ennek során még többet megtudtak az eredeti War of the Shifting Sandsről és benne Fandral szerepéről. Egy kicsit megmagyarázta mogorva stílusát… de a Morrowgrain célja továbbra is rejtve maradt, miközben Fandral, a Feathermoon Stronghold druidái és még a Taurenek is megpróbálták megfejteni.

FavoriteLoadingAdd hozzá kedvenceidhez

Gitta

Gitta vagyok, a WoWLore Fordítások blog írója és gazdája. 2008 óta játszok a WoW-val kisebb-nagyobb megszakításokkal (mostanában inkább nagyobbakkal). 2010 nyara óta fordítok lore témájú írásokat magyar nyelvre. 2011. januárjában indítottam el saját blogomat, a WoWLore Fordításokat, mely mára a legnagyobb magyar nyelvű lore-ral foglalkozó oldal. 2015-ben írásaim egy részéből gyűjteményt hoztam létre Azerothi Históriák néven, mely 2016. decemberében nyomtatott formában is megjelent (jelenleg csak elektronikusan elérhető).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .